Изключително тежко, но добре обмислено решение

  • 30 юли 2019 09:49

  • 4414
  • 0
Изключително тежко, но добре обмислено решение
© новини.бг/архив/

Сутрин е. Изправен съм пред изключително тежко решение. Дали да прекратя лежането си в леглото и да отида в тоалетната или да изчакам да видя какво ще стане. Трябва добре да го обмисля.

Решавам да избера по-трудното (защото съм отговорен и защото всеки може да стане от леглото, но малцина ще продължат отговорно да лежат) и продължавам да лежа. Не след дълго всичко става, ще ме прощавате, в лайна.

        Размирисва се.

        Комшията звъни да ме пита всичко ли е наред. Разбира се, че е наред. Просто съм взел трудно но добре обмислено решение. Това е, обяснявам му. Той клати глава, но по погледът му разбирам, че нищо не разбира. Какво да се прави, не всеки е дарен с дълбока мъдрост.

Малко по-късно напъва втори подобен въпрос. Явно предишния ден нещо съм преял. Я с власт я със зеле. Не губя време и отново взимам решение да не прекъсвам почивката си. Резултатът е повторен. Всичко отново, с извинение, е... Решавам, че мога да се справя с проблема ако напиша отчет или поискам финансова помощ от държавата.

        Държавата решава да ми отпусне един милион лева за консултации и други разходи.

Половината пари отиват за още една къща, че съм суеверен и три къщи не са на късмет.

С другите пари търся бял хакер за консултации. Всички бели хакери не са наши хора. От нашите има няколко тъпи хакери, но те отказват да ми дадат консултация, защото са заети да разучават как да си пуснат компютрите. Обаче прибират останалите пари. Издават ми фактура, за което.

        Решавам да изляза от положението отговорно - като изляза в отпуск.  Преди това пускам обява във вестник, че търся консултация по сложен държавен проблем. Засегната е националната сигурност.

        Обаждат ми се няколко роми с оферта да им хвърлям пари през прозореца и те да ми оправят проблема. Подавам сигнал в МВР! Оттам ми казват, че и те са имали проблеми, хвърляли са пари, но още не са им се решили проблемите. Предполагат, че е измама. Отчаян съм. Обмислям да хвърля оставка… Оставката на някой мой подчинен. Бушони много.

Към края на деня – спасение! Обажда ми се врачка. Казва ми да сложа десет хиляди лева под възглавницата и да спя върху тях. На другия ден да ги изхарча. Така парите щели да изсмучат лошата енергия и да я махнат далече от мен.

Казвам и, че не става въпрос за енергия, а за лайна.

Тя ми обяснява, че енергията и лайната са едно и също нещо. Разликата идвала от гледната точка.

Умна жена. Ще трябва да се назначи на държавна работа. Ако имаше повече като нея…

        Вече е вечер. Всичко е в, с извинение, лайна. Сложил съм две-три пачки под възглавницата и съм се приготвил за лягане. В този момент ме озарява гениална идея. Звъня на Министерството на Културата да ги питам дали тези лайна могат да минат за някакъв арт. Инсталация? Пърформанс?

        Казват ми, че достатъчно пърформанси са подкрепили и са изхарчили бюджета. Ако задържа положението такова още три месеца има начин да ме включат в програма за изгряващи таланти. Дори да ме финансират. Но сега пари нямали. Всичко отишло за плочките на Ларгото и разни други културни неща.

        Трябва да избирам. Изключително трудно решение. (В края на годината трябва да си пусна бонус заради тези взети трудни решения.) Избирам изкуството. 

        Боже, дали ще кръстят някоя улица на мое име след сто години?

Последвайте канала на

Емил Йотовски Емил Йотовски
4414 0

Водещи новини