Клането на свине ще се извършва вече само пред ветеринар и военнна полиция

  • 29 юли 2019 11:17

  • 4366
  • 3
©

22 огнища на африканска чума има установени при домашната свиня, а 20 при дивата свиня.

Последната положителна проба на чумата е установена във видинския ромски квартал.

В България има 110 регистрирани кланици от които 67 са за клане на свине. Те ще могат да извършват дейността си при постоянно присъствие на ветеринар и военна полиция, за да няма нерегламентирано клане на домашни свине. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

В страната към настоящия момент има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на биосигурност. От тях в 3 има установена свинска чума. За всички останали, включително и за тези от Южна България се определя 20 километрова санитарна зона. В тези зони не трябва да има „заден двор“ и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

Тези решения влизат в сила незабавно, обяви Танева.

Българска фирма има разрешение да разработи ваксина против африканска чума – болест, която е нелечима до момента.

"Не бих казала, че има съпротива при убиването на животните. Ветеринарът в единия от свинекомплекса поиска да бъдат убити животните само в боксовете, където пробите са положителни. Такова решение не може да бъде взето", добави тя относно ситуацията в Голямо Враново, Русенско.

Министър Танева информира отново, че с между 75% и 100% от стойнността на едно прасе ще бъдат обезщетени всички собственици, чиито животни са еватнизирани. „Такова е европейското законодателство“, обясни тя.

Вицепремиер Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник от своя страна помоли всички хора за съдействие. Той напомни, че проблемът с африканската чума засяга цялата страна.

По думите му, единственият начин да се преборим с чумата е месото от всяко заколено прасе да бъде подлагано на термична обработка.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
4366 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Иван

2019.07.29 | 14:00

3

У Б И Й Ц И !!!!!!!!!

2019.07.29 | 12:33

2

A KLANETO NA 4ERVENI SVINE SAMO PRED VOENNA POLICIA

I. M.

2019.07.29 | 12:02

1

Military Police ????

Добави коментар

Водещи новини