Бойко Рановски коментира по-строгите правила за младите шофьори

  • 29 юли 2019 09:44

  • 624
  • 1
Бойко Рановски коментира по-строгите правила за младите шофьори
© Кадър: БТВ

Целта на разделянето на Закона за движение по пътищата на три части е да има ясни правила, санкции за нарушителите, както и да бъдат отделени правилата за шофьорите в отделен нормативен акт и изискванията към превозните средства. Това коментира директорът на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски пред БТВ.

Глобата за шофирането без книжка в момента е 300 лв. След промените санкцията става двойна. Прекратява се и регистрацията на МПС-то, с което се е движел нарушителят“, допълни Рановски.

За младите водачи има редица промени. През първите шест месеца трябва да карат с придружител, както и да шофират автомобили с мощност до определени киловати. Освен това през нощта няма да имат право да возят пътници. Надяваме се през тези месеци те да натрупат необходимия стаж и опит, за да ги направи по-сигурни и безопасни на пътя”, коментира Бойко Рановски.

Той поясни, че за нов водач се смята този, който придобива правоспособност за първи път и не са изминали две години от придобиване на първата му категория.

Други промени са свързани с регистрацията на автомобилите. Предвижда се тези, които се внасят за първи път в страната, да минат през пункт за идентификация и проверка на техническата изправност преди регистрацията. Пунктовете ще отговарят на критерии, различни от сегашните, които са само за проверка на техническа изправност.

След това автомобилът ще придобие паспорт с технически данни, които ще са в информационна система. Единствено служителите на МВР ще издават свидетелство за регистрация.

В КАТ ще ходим само за получаване на свидетелство за регистрация и регистрационна табела. Собственикът ще получава и паспорт, който ще придружава автомобила от регистрацията в България до времето, до което тя не бъде прекратена.

Бойко Рановски се надява да има строги правила и санкции, ако се установи злоупотреба в тези пунктове. „Те ще бъдат контролирани както от служители на Министерството на транспорта, така и от служители на МВР“.

В Закона за движение по пътищата има промяна в санкциите само за най-тежките нарушения – за неправоспособни водачи и преминаване на червен светофар. Предвидени са седем нарушения, които ако даден водач извърши в рамките на две години, ще му бъде отнемана книжката. След това ще трябва да премине през процедура за възстановяване на правоспособността и контролните точки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
624 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.29 | 09:47

1

tupanar

Добави коментар

Водещи новини