Кметът на Велико Търново: Планирано e подобряване на отводнителната система на града с втория воден цикъл

  • 25 юли 2019 15:07

  • 209
  • 0
Кметът на Велико Търново: Планирано e подобряване на отводнителната система на града с втория воден цикъл
© Община Велико Търново

Общината планира подобряване на отводнителната система на града с реализацията на проекта за втори воден цикъл. Това обяви по време на днешното заседание на Великотърновски общински съвет кметът Даниел Панов, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Инвестиционното намерение ще позволи и увеличаване на капацитета на мрежата във високите части на Велико Търново, което е от особено значение за събирането на дъждовните води при проливни валежи.

Даниел Панов посочи, че нов колектор ще бъде изграден и под булевард „България“, чието преасфалтиране е част от одобрения по Оперативна програма „Региони в растеж“ проект за интегриран градски транспорт. Това също ще подобри отводняването и ще ограничи събирането на вода в централната част на града при обилни дъждове.

Вече има процедура за прединвестиционно проучване за обновяване на ВиК-инфраструктурата във Велико Търново и региона, а възложител е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Добрата новина за възможностите за финансиране на втория воден цикъл на Велико Търново, обяви регионалният министър Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно при последното си посещение в града. Пред кмета Даниел Панов министър Аврамова поясни, че консолидацията на ВиК-дружествата на областно ниво е дало възможност за стартиране на процедурите.

В настоящия програмен период именно водните асоциации са бенефициенти по оперативна програма „Околна среда“, що се касае до ВиК-инфраструктура – за нейното обновяване, доизграждане и други мерки по водоснабдителните и канализационните мрежи. Сред готовите проекти в региона е и този на Община Велико Търново за втори воден цикъл.

Даниел Панов припомни, че и през юни, и през юли само за броени дни са паднали количества дъждове, които превишават както средномесечните норми, така и стойностите, определени от застрахователите за критично положение и наводнение.

„Когато е правена канализацията, тя не е била предвидена за подобни количества дъждове. Цялостната ѝ реконструкция е свързана с много средства, затова проучваме всяка възможност за финансиране и за поетапно обновяване на отводнителните мрежи“, подчерта Даниел Панов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини