Закрити са три паралелки с прием след 7 клас в област Велико Търново

Закрити са три паралелки с прием след 7 клас в област Велико Търново още след първото класиране, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Паралелките са в три професионални училища във Велико Търново и Горна Оряховица. За някои от тези професии не е имало нито един кандидат, за други учениците са били крайно недостатъчни, за да бъде формирана паралелка, допълни още инж. Личева.

1577 ученици от област Велико Търново са приети на първо класиране. Те кандидатстват за 81 одобрени паралелки и 102 специалности в тях. Не са класирани само 61 момичета и момчета, защото балът им не е бил достатъчен за посочените желания.
192 седмокласници въобще не са подали документи за кандидатстване в 8 клас, въпреки мащабната разяснителна кампания, която училищата и управлението са провели. Около 180 ученици ще трябва да се явят на поправителни изпити и едва след това ще могат да кандидатстват.

Това е възможно при обявяване на третото класиране и то само за останалите тогава свободни места.

От всички 81 паралелки, 56 са напълно сформирани с нужния брой ученици. Останалите са предимно в професионалните училища, повечето от тях са паралелки, съставени от по две специалности. Това са най-вече защитени професии или са в списъка с професии и специалности, за които се очаква да има сериозен недостиг в следващите години. Тези паралелки могат да съществуват и с по-малко ученици, уточнява инж.Личева.

Природо-математическата гимназия "Васил Друмев", Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон", Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" и СУ "Емилиян Станев" са гимназиите, в които балът тази година е най-висок.

Коментари

  1. 2019.07.12 | 10:46

    Ето ви реалните успехи на Борисов!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет