Започва броене на свинете в Хасковска област заради африканската чума

Започва идентификация на прасетата в Хасковска област. Това е първата от превантивните мерки, която се взима срещу африканската чума по свинете.

В областна администрация бе свикана епизоотичната комисия. Броенето на свинете ще се осъществява с помощта на кметовете и ветеринарни лекари. В най-голямата свинеферма в областта се отглеждат 3 000 прасета, съобщиха от Булфото.

Превантивна мярка взимат и от областното пътно управление. Ежедневно ще бъдат почиствани кошовете по основните пътища. Също така ежедневно ще се почистват и паркингите по АМ “Марица”. От агенция “Митници” пък ще почистват покрай граничните пунктове “Капитан Андреево” и “Капитан Петко Войвода”. Очаква се и Окръжно Пътно Управление да дезинфекцира и паркингите по аутобана.

Вече са предупредени и ловците в региона. Те ще следят по време на лов за умрели прасета и ако има подобен случай веднага ще сигнализират компетентните органи. Ловците също така още могат да подават и сигнал чрез мобилно приложение.

От българската агенция на храните припомниха, че миналата година цяла Европа е била в огнища от африканска чума. Само в Румъния тогава огнищата са били около 1 000. Към момента в цялата страна има 15 огнища на африканска чума. БАБХ припомня, че човешкият фактор е основен за бързото разпространение на африканската чума по свинете и превенцията е от съществено значение за предотвратяването на огромни икономически загуби.

Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез замърсени с вируса транспортни средства, дрехи и обувки на хора, които са били в контакт със заразени свине, свинско месо, продукти и опаковки от тях, оборудване, фуражи и други.

Към момента в Хасковски регион няма заразени животни, както и няма забрана за транспортирането им.

Коментари

  1. 2019.07.17 | 18:16

    Защо не преброите колко са свинете в парламента? Може да пипнат не коя свинска чума, мама им долна?

    1. 2019.07.17 | 21:13

      ооооо нямат преброяване брато

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет