Африканската чума по свинете стигна и до област Търговище

  • 17 юли 2019 17:39

  • 481
  • 0
Африканската чума по свинете стигна и до област Търговище
© Pixabay

БАБХ констатира още едно огнище на африканска чума при домашни свине за първи път в област Търговище. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище в стопанство, в което се отглеждат 12 нерегистрирани свине – квартал „Въбел“, град Търговище. Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), днес, 17 юли 2019 г.

Огнището е установено в рамките на пасивното наблюдение в резултат от постъпили в ОДБХ към БАБХ уведомления за заболеваемост при домашните свине. В землището на ДЛС „Черни Лом“, град Попово, област Търговище е установен и случай на Африканска чума при диво прасе.

До този момент в област Търговище не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине. В област Русе бе потвърден случай на Африканска чума при дива свиня в землището на Горно Абланово. Случай с три диви свине, намерени мъртви, бе констатиран и в област Враца, в землището на ДУ „Дъбник“, град Враца.

В Търговище са създадени зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор. Няма засегнати индустриални ферми в рестриктивните зони, които са създадени.

От началото на 2019 г. до днес, 17 юли 2019 г., са регистрирани 16 огнища на заболяването Африканска чума при домашни свине – 11 в област Плевен, 1 в област Бургас, 1 в област Враца, 2 в област Русе и 1 в област Търговище. Засегнатите животновъдни обекти са основно от тип „лично стопанство“, които не са регистрирани в БАБХ и една фамилна свинеферма от тип А.

Към настоящия момент 20 са случаите при диви свине – 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 1 за област Варна, 2 за област Плевен, 1 за област Русе, 1 за област Враца и 1 за област Търговище. В резултат от огнищата на АЧС, общият брой на умъртвените домашни свине е 375.

БАБХ отново предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед (9.7.2019г.) на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Транспортирането на животни може да се извършва само, ако животните са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Също така, животните следва да се транспортират със специализирани транспортни средства, което е одобрено от БАБХ за подобни дейности.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини