Чуждестранни военни кораби отварят врати за посетители във Варна

  • 14 юли 2019 08:58

  • 1402
  • 0
Чуждестранни военни кораби отварят врати за посетители във Варна
© Булфото

Чуждестранните военни кораби, участващи в националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2019", отварят днес врати за посетители. Корабите, които са базирани на пристанище "Варна", могат да бъдат разгледани от 15.00 до 19.00 часа.

Жителите и гостите на Варна имат възможност да наблюдават и традиционните спортни мероприятия в рамките на учението. Екипажите на корабите ще премерят сили в състезания по волейбол в зала "Христо Борисов", по плуване в басейн "Приморски" и атрактивното теглене на въже на "Морска гара Варна". Надпреварите ще се проведат от 9.00 до 14.00 часа.

В 23-то учение "Бриз 2019", което продължава до 21 юли, участват общо 2018 военнослужещи от 11 държави. В учението ще участват общо 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета и 5 вертолета. Българските Военноморски сили са представени с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и 900 военнослужещи. Освен това от българска страна в учението ще се включат два самолета от Военновъздушните сили.

В поредното издание на "Бриз 2019" участват и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства към 4 министерства, местни органи на управлението, неправителствени организации и други.

Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействие между Военноморските сили на участващите страни чрез отработване на различни епизоди. На 19 юли от борда на фрегатата "Верни" гостите на учението ще могат да наблюдават акция по ликвидиране на пожар на кораб в пристанище "Варна", спасяване на бедстващи хора на море, отразяване на асиметрични заплахи, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба от вертолет по морска цел и други епизоди.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини