Ценен архитектурен паметник ще бъде спасен във Варна

  • 09 юли 2019 09:15

  • 370
  • 0
Ценен архитектурен паметник ще бъде спасен във Варна
© Булфото

Имоти, които са публична държавна собственост бяха предоставени за ползване на Община Варна по време на заседание на Министерския съвет.

Имотите, които представляват работни помещения, се намират в една и съща сграда на ул. „Преслав“ № 22. Помещенията ще бъдат използвани от новосъздадения отдел „Недвижимо културно наследство“ към дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“ при община Варна.

Досега те са били стопанисвани от Министерството на правосъдието за нуждите на Агенцията по вписванията и областния управител на област Варна. Сградата на "Преслав" 22 е типичен представител на старата варненска архитектура.

В момента обаче е в плачевно състояние и е заградена като опасна, съобщиха от Булфото.

Община Варна многократно е настоявала къщата - държавна собственост, да бъде ремонтирана, обясни пред Радио Варна областният управител Стоян Пасев, но поради използването й от различни институции средства за това така и не били намерени. Така се стигнало до идеята сградата на бъда прехвърлена на общината, която да направи нужния ремонт и така да бъде спасен още един ценен обект от културното наследство на Варна.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини