Бонусите за борба със СПИН в МЗ били съгласувани с донорите

  • 11 март 2012 11:22

  • 1240
  • 1
Бонусите за борба със СПИН в МЗ били съгласувани с донорите
©

Възнагражденията, които служители на Министерството на здавеопазването и хора на граждански договори са получавали по програмите за превенция на ХИВ/СПИН, са съгласувани с донора на средствата. Това е Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, съобщи в предаването "Неделя 150" на БНР д-р Тонка Върлева, директор на националната програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването.

Повод за обяснението й станаха обвиненията, отправени в петък от депутата Ваньо Шарков от Синята коалиция, че част от служителите на Министерството на здравеопазването са имали и трудов, и граждански договор, и са получавали допълнителни възнаграждения.
Д-р Върлева обясни, че изпълнението на програмите не е част от длъжностните характеристики на служителите. По думите й става дума за огромна допълнителна работа, която е била вършена в извънработно време, включително в събота и неделя.

Над 2000 човека работят за изпълнението на тези програми, което включва и лечебни заведения, неправителствени организации и др., обясни тя. Глобалният фонд се е съгласил определени служители от няколко дирекции на здравното министерство да работят по тези програми и да носят отговорност, обясни още Върлева, цитирана от "Дневник". Възнагражденията били съгласувани с донора и не са различни от тези, получавани в другите страни за същите дейности.

Тя подчерта още веднъж, че парите, които са получили 22-тата служители на министерството, представляват 1.68 на сто от общо предоставените през 2011 г. средства от Глобалния фонд.

Не трябва да се манипулира по тази тема, защото това ще се отрази на бъдещите суми по тези програми, предупреди д-р Върлева. Тя допълни и че средното изпълнение по трите програми е 78%, което е далеч по-добро представяне в сравнение с темпа на усвояване на средствата от европейските фондове.

Ваньо Шарков посочи, че на сайта на програмата няма никаква отчетност и не става ясно как се харчат парите, но в същото време се вижда че от 2009 г. насам оценката на Глобалния фонд за работата в България спадала до равнище "изпълнение, неотговарящо на очакванията". По няколко индикатора пък изпълнението било нула. Той още веднъж подчерта, че ПР-ът на министъра не е човек, който да се занимава с изпълнението на тези програми.

Според него ако тези възнаграждения бяха обявени на сайта, нямало да има съмнение, че са нередни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1240 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2012.03.11 | 19:58

1
Никой ли няма да се замисли преди да коментира Програмите на Глобалния фонд? Ако твърденията из пресата бяха верни – то какво излиза, че Глобалния фонд продължава вече 10-та година да си дава парите със „затворени очи” без непрекъснати финансови одити и проверки? Наистина ли сте толкова наивни и ще продължавате да вярвате на тези клевети и ще умаловажавате резултатите, постигнати от работещите по Програмите на Глобалния фонд, докато не отблъснем и последния международен донор в българското здравеопазване ...

Добави коментар

Водещи новини