В Плевен стартира нов социален проект за патронажна грижа

  • 02 юли 2019 14:09

  • 211
  • 0
В Плевен стартира нов социален проект за патронажна грижа
© община Плевен

Община Плевен подписа договор за финансиране на проект за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания. Това съобщи заместник-кметът Стефан Милев.

Проектът е финансиран по ОП "Развитие на човешките ресурси", приоритетна ос "Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване" с близо 774 000 лв. Ще бъдат обхванати 334 души от всички 25 населени места в общината - възрастни хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване, както и хора с увреждания и техните семейства. Ще бъде прилаган комплексен подход за предоставяне на интегрирани почасови мобилни здравно-социално услуги.
Срокът за изпълнение е 22 месеца, дейностите започват от 1 юли. Първите 10 месеца са за подготовка - сформиране на екип, подбор на персонал и потребители и обучение на наетите лица.

Управлението на услугата ще е в обособен център на ул."Ген.-лейт. Атанас Стефанов" номер 4. В него ще бъдат назначени 52 служители - социални работници, домашни санитари, психолози, рехабилитатори, медицински сестри, шофьори. Към всеки потребител ще бъде приложен индивидуален подход при определяне вида и необходимото време за предоставяне на почасовите услуги.

Ще се осигуряват административна помощ за попълване и изготвяне на документи; здравни консултации и измервания; психологическа подкрепа; рехабилитация; помощ в ежедневните задължения. Целта е да се подобри качеството на живот. С изпълнение на проекта ще се преодолеят последиците от социалното изключване и ще се предостави реална възможност за връщане на пазара на труда на лицата, полагащи грижи за близките си с увреждания, посочи Стефан Милев.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини