Преместиха теменужките от АМ "Европа", както нареди Борисов

  • 30 юни 2019 12:03

  • 2361
  • 2
Преместиха теменужките от АМ "Европа", както нареди Борисов
© Уикипедия

Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото трасе на АМ "Европа",  съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/.

Припомняме ви, че премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г лично нареди на зам. - министър Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е всички теменужки да бъдат преместени внимателно и да няма нито една стъпкана.

Предприетите дейности са част от мерките за опазване на околната среда при реализацията на проекта. Решението по ОВОС предвижда изместване на малка популация от ниска теменуга, която расте в идентифицирани местообитания, попадащи в трасето на пътя София-Калотина, в близост до Алдомировското блато. Теменугата е включена в Червената книга на България през 1984 г. с категория "изчезнал вид", а в изданието от 2011 г. е с категория "застрашен вид".

Преместването на защитеното растение е извършил екип от експерти в края на юни, преди да е завършил процесът на пълно разпукване на семенните кутийки, след цъфтежа през април и май. Целта е разпръскването на семената да стане на новото местообитание, което е идентично на сегашното и е в защитената местност "Алдомировско блато".

Планът за преместването на защитените растения е съгласуван с РИОСВ-София и с община Сливница.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2361 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
nedevbs

2019.06.30 | 17:08

2

Преместиха всичките, както нареди Борисов и сега Митов ги брои за десети пъти, защото му се губят 8 броя.Установи се, че липсващите бройки ги е чопнал Костов за да ги превъзпита, защото теменужките непрекъснато му казвали,че тях ги е спасил Борисов и Костов е бесен.

Оникс

2019.06.30 | 14:45

1

Ами не съм му фен, но тук е прав.Дивото трябва да се пази.Наше си е и сме длъжни.

Добави коментар

Водещи новини