Във Видин ще се проведе кампанията „Бъди войник“

  • 26 юни 2019 14:02

  • 302
  • 1
 Във Видин ще се проведе кампанията „Бъди войник“
© Министерство на отбраната

Видин ще бъде домакин на националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“. От своя старт досега събития за привличане на кандидати за военна служба са проведени в 16 града в България - както големи областни центрове, така и по-малки населени места. Статичният показ на военна техника, оръжие и оборудване се посещава от хиляди граждани, а стотици младежи са се информирали за възможностите за служба в Българската армия.

Това каза днес, 26 юни, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на пресконференция във Видин, на която запозна медиите с целите и досегашния ход на кампанията.

„Онова, което видяхме досега е големият интерес към Българската армия и Въоръжените сили от страна на хора от всякакви възрасти. Много сме щастливи от това, че кампанията се посещава от много младежи. На практика ние създаваме условия те да се запознаят с особеностите на военната професия, да са информирани, да имат отношение към Българската армия и един ден да направят своя избор“, подчерта генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Събитията от кампанията „Бъди войник“ във Видин ще започнат в 16.00 ч. на 28 юни в Крайдунавския парк, където ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, служба „Военна полиция“, Националната гвардейска част и Централното военно окръжие.

По време на информационната борса всеки ще може да получи информация за същността на службата на кадровите войници, за обявените свободни места, за предстоящите конкурси и начините на кандидатстване. Младите хора ще могат от първа ръка, директно от хората в униформа да научат какво представлява службата в различните видове въоръжени сили.

По същото време, отново в Крайдунавския парк гражданите ще могат да посетят статичния показ на военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. Членовете на патриотичен клуб „Бдинци“ ще се включат в събитието със своя експозиция на открити старинни оръжия.

От 18.30 ч. пред паметника на Свободата в града ще започне концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Със свои изпълнения в него ще се включат мажоретният състав на училище по изкуствата „Св. Св. Кирил и Методий“, ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“, изпълнители от клуба по спортни танци „Елит тим“. Събитието се реализира с любезното съдействие на Община Видин.

 

Генерал-лейтенант Димитър Илиев подчерта, че провеждането на кампанията „Бъди войник“ е много важно в градове като Видин, където няма военно формирование и единствената възможност хората да видят отблизо Българската армия е именно чрез организирането на подобни събития.

 

„Въздържаме се от отчитането на гръмки цифри и резултати, защото сме напълно наясно, че процесът с попълването на некомплекта в Българската армия е труден и е невъзможно да бъде решен в рамките на няколко месеца. Твърдо обаче мога да заявя, че вече виждаме положителни тенденции“, каза заместник-началникът на отбраната. Той акцентира и на предприетите промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, с които се съкращават някои срокове за назначаването на кандидати на военна служба, успешно издържали конкурсите за войнишки длъжности..

„Интересът към обявените свободни места за войнишки длъжности е различен, поради което с точни цифри резултатите ще бъдат обобщени след края на всички обявени конкурси за вакантни войнишки/матроски длъжности и информационни събития“, посочи генерал-лейтенант Димитър Илиев. За успеха на кампанията, обаче, говори и фактът, че вече има по-малки общински центрове и населени места, които заявяват желание да бъдат домакини на „Бъди войник“.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
302 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
поп Грую

2019.06.26 | 14:40

1

велик е нашият войник

Добави коментар

Водещи новини