Генерал Андрей Боцев: С кампанията „Бъди войник“ искаме да покажем, че военната професия е престижна и сигурна

  • 20 юни 2019 19:12

  • 497
  • 3
Генерал Андрей Боцев: С кампанията „Бъди войник“ искаме да покажем, че военната професия е престижна и сигурна
© Министерство на отбраната

Съкращават се някои срокове за назначаването на кандидати на военна служба, които успешно са издържали конкурсите за войнишки длъжности. Осъвременени са и част от медицинските изисквания, но в никакъв случай не сме снижавали критериите.

Това каза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев пред журналисти в Смолян по време на кампанията „Бъди войник“ за представяне на военната професия днес, 20 юни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Намалени са сроковете за подаване и обработка на документите във военните окръжия и по-бързото им предоставяне във военните формирования за организиране на конкурсите, разясни той. По думите му, първата половина на годината е показала, че кампанията „Бъди войник“ е много добра и е стъпка в правилната посока за преодоляване на некомплекта във Въоръжените сили. Предстои анализ на свободните места и ще бъдат обявени още конкурси във видовете Въоръжени сили от есента, допълни генерал Боцев.

„С тази кампания искаме да покажем, че военната професия е престижна и сигурна като работно място и доходи“, подчерта началникът на отбраната. Той допълни, че това е високорискова професия, затова на всички учения, занятия и подготовки се следи стриктно за спазването на мерките за безопасност.

Доброто образование е голямо предимство за военната професия, предвид модернизационните проекти, вследствие на които се очаква нова съвременна техника в Българската армия. Не на последно място са и физическите възможности на кандидатите за войници, посочи още генерал Андрей Боцев.

Пред журналисти и смолянската общественост той даде висока оценка на 101-ви алпийски полк, на дейността му в помощ на населението. „Трябва да се гордеете с вашия полк. Всяка година през зимата пътищата в Родопите са проходими, благодарение на тях“, припомни началникът на отбраната.

„Доволни сме от проведения конкурс за заемане на вакантни войнишки длъжности, но един не е достатъчен. В ход е подготовката на втори и до края на годината със сигурност ще има и трети конкурс.“ Това каза пред журналисти командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Удовлетворени сме от облекчаването на процедурите, защото досега сме губили хора заради забавянето на назначаването, посочи още командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

В Смолян на представянето на военната професия дойдоха много ученици, включително и от общините в областта. На място директно от хората в униформа те се запознаха с военната професия и имаха възможност да разговарят с военнослужещите за спецификите на показаната техника и въоръжение в Българската армия. От представителите на Военното окръжие в Смолян много млади хора се информираха за текущите възможности за постъпване в редиците на Българската армия. Този начин на представяне на армията събуди и много приятни спомени сред жители и гости на Смолян. Със свои изпълнения за тях в центъра на града се включи Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили, а жест към смолянската общественост за традиционно добрите връзки с жителите на Родопите беше концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
497 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
стефан евлогиев

2019.06.21 | 00:11

3

Това, няккаква ловна дружинка ли е ?

Bay ganyo carvula

2019.06.20 | 22:43

2

Kakva ti voyska kakvi ti 5 leva ve palyaco

Военен

2019.06.20 | 21:25

1

Новите униформи са върхът на простотията,визирам летните дрехи.И никой не поема инициатива да се обличат тениски с пагони,а да ходим с дългите ръкави

Добави коментар

Водещи новини