Започва обработката на кестените в Търговище срещу листоминиращ молец

Започва обработката на кестеновите дървета в Търговище срещу листоминиращ молец. Третирането с препарат ще е в интервала от 2.00 до 6.00 ч. сутринта на 13 юни, съобщават от общинската управа.

Обработката ще се извършва от специализирана фирма, с която общината има сключен договор, по улиците "Кюстенджа", "Капитан Данаджиев", "Граф Игнатиев", "Тетевен", "Богомил", "Васил Петлешков" и в парковете "Борово око" и "Роден кът". Ще бъдат обхванати и кестеновите дървета в квартал "Запад" 2.

През миналата година община Търговище извърши подобна обработка на кестените. В резултат в определени райони бе ограничено вредното влияние на листоминиращия молец, който причинява преждевременно увяхване на листата на дърветата, припомнят от администрацията на кмета.

Големият ареал на разпространение на вредителя и значителната му подвижност обаче правят борбата изключително трудна и налагат прилагането на системни мерки, обясняват от общинското предприятие "Флора" и еколозите в община Търговище.

За намаляването на популацията на молеца общината организира и събиране и компостиране на опадалите през есента кестенови листа, за да бъдат унищожени зимуващите в тях какавиди.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет