„Бъди войник“ представи военната професия пред жители и гости на Монтана

  • 04 юни 2019 20:45

  • 810
  • 2
„Бъди войник“ представи военната професия пред жители и гости на Монтана
© Министерство на отбраната

При голям интерес премина кампанията „Бъди войник“ в Монтана днес, 4 юни. Освен жители и гости на областния град, на площад „Жеравица“ дойдоха стотици ученици и учители от населени места в областта специално, за да се запознаят „от първа ръка“ с военната професия. По време на борсата, която представя видовете Въоръжени сили и Специалните сили, както и Националната гвардейска част и Служба „Военна полиция“ бяха раздадени информационни брошури. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В присъствието на командира на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев, близо 50 военнослужещи показаха умения в половинчасов атрактивен динамичен показ, в който направиха пет различни демонстрации: прочистване на сграда с елиминиране на терористи, стрелба с маркиращи боеприпаси, алпийски техники, военни ръкопашни техники и други. На събитието дойдоха още Росен Белчев, областен управител на Монтана, кметът на Община Монтана Златко Живков, командирът на военното формирование във Враца 54990 подполковник Симеон Цеков, чийто военнослужещи организираха статичния показ на въоръжение и техника на Сухопътните войски, кметове на близки населени места, началникът на Военно окръжие - Плевен полковник Иван Иванов, който заедно със служителите от Военно окръжие Монтана информираха за възможностите за военна кариера и др.

Пред журналисти командирът на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев коментира провеждащия се в момента конкурс за вакантни длъжности във формированието. По думите му - желаещите за Специалните сили са два пъти повече от обявените места. „При нас се записват още преди обявяването на конкурси“, посочи командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев пред журналисти. Той подчерта, че поради по-високите критерии за служещи в Специалните сили, обичайно около 30 процента от кандидатите отпадат. За привличането на нови военнослужещи целенасочено се работи сред спортисти, заради сериозните изисквания за добра физическа форма. По думите му - в Специалните сили хората постъпват и заради адреналина, и водени от желанието да служат на Отечеството, а не само водени от традиционните мотиви в една професия.

Бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски, посочи, че в конкурса за войнишки длъжности е имало голям интерес от региони като Шумен, Враца, Благоевград. Най-висок е бил интересът към вакантните места в Плевен, където са кандидатствали средно по 3-ма човека за 1 място, посочи още той.

„Открай време българското семейство, българското училище и Българската армия са символите на българската държава. Искаме да им покажем на младите хора, които приемат за професия службата в Българската армия, че са направили правилния избор. На тези кампании представяме предимствата на военната професия, както и социалния пакет за военнослужещите. Но искаме също така младите хора да приемат понятия като дълг, чест и отговорност като житейски принципи“, посочи още заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

„Бъди войник“ в Монтана традиционно завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, организиран от Националната гвардейска част, пред препълнения площад в града, въпреки проливния дъжд.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
810 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.06.04 | 22:54

2

Стига бе смешници !

Wer

2019.06.04 | 21:41

1

Бъди Тъпак!!! Промоция!!!

Добави коментар

Водещи новини