Три от семействата на загинали край Своге получили по 10 лева обезщетение

Скандал с обезщетенията за загиналите при катастрофата край Своге. По 10 лева обезщетение, вместо полагащата се по закон сума в размер на 50 000 лева, получиха три от семействата на загиналите, предава Нова Телевизия.

Сигналът идва от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Застрахователното дружество обаче отрича. Близките изпратиха отворено писмо до премиера.

На 25 август 2018 година една катастрофа беляза живота на десетки семейства. Загинаха 20 души.

Радка Манолова е сред роднините, които събраха смелост да си потърсят правата. Майка й загива в Своге. Жената разказва,че все още не минава нощ без да я сънува.

По закон, при подобни екскурзии превозвачът е длъжен да има два вида застраховка- „Гражданска отговорност” и  застраховка „Злополука на пътниците”. Втората е фиксирана, разказват от Асоциацията на пострадалите. При нея се плаща 50 000 лева при смъртен случай. Именно тези пари търсят роднините.

„Представят се 4 документа и застрахователят трябва да плати. 6 месеца чакаха да изтече срокът. Не пращаха. На шестия месец постановиха отказ”, заяви Владимир Тодоров, Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Подават жалба и в Комисия за финансов надзор. „КФН наложи принудителна административна мярка. Единственият резултат е, че решението на КФН, те преведоха по 10 лева на хората, което е обидно, грозно, несправедливо”, заяви Владимир Тодоров.

„Животът не струва 10 лева, струва много повече. Даже мога да кажа, че е безценен. Нямаме определена цена на човешкия живот. Това е направено по начин, по който да влезем в обяснителен режим. Истината е, че следваме законовите разпоредби”, заяви Стоян Проданов, изпълнителен директор на „Бул инс”.

Застрахователят е категоричен- всичко било спекулация. Преведените 10 лева не били  обезщетение, а само плащане на принудителната мярка. Според тях обезщетението, трябва да се търси от другия застраховател.

„Ние обжалваме, платили сме символично, за да не бъдем под ударите на други административни наказания. Същевременно подчертавам,че това не е обезщетение и истината ще се роди в съда”, заяви още Проданов.

Според КФН изплащането на сумата от 10 лева обезщетение за пътник в катастрофиралия автобус край Своге е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник, се посочва в становище на Комисията за финансов надзор по повод отвореното писмо от близките на загиналите в катастрофата край Своге през 2018 г.

Към момента в КФН са постъпили шест жалби от близките на общо седем от загиналите лица при пътния инцидент.

По отношение на две от жалбите спрямо застрахователното дружество " ЗД Бул Инс" АД са приложени принудителни административни мерки да изплатят обезщетения по сключената от тях застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за общински превоз. Минималната сума за изплащане по тази застраховка според Кодекса за застраховането е 50 000 лв. за всеки пътник.

Проверката на КФН е установила, че при завеждане на претенциите на наследниците пред "ЗД Бул Инс" АД заедно с писменото искане са представени констативен протокол за пътно-транспортното произшествие,препис - извлечение от акт за смърт; удостоверение за наследници; справка от Информационен център към Гаранционния фонд и удостоверение за банкова сметка. Относно документ, който да доказва, че пострадалите са били пътници, трябва да се посочи, че в констативния протокол за катастрофата се съдържа подробен списък на пътниците в автобуса, обясняват от КФН. В тази връзка документите, представени заедно със завеждане на претенциите, напълно установяват основанието за изплащане на застрахователното обезщетение, заявяват от комисията.

"ЗД Бул Инс" АД с писмо от 9 ноември 2018 г. е поискало от Национална следствена служба отговор на следните въпроси: дали е установено наличието на алкохол и упойващи вещества в кръвта на водача на автобуса, дали за автобуса има издаден лиценз - Удостоверение на пътно превозно средство за обществен превоз на пътници, и дали са изпълнени изискванията за случаен превоз на пътници.

Съгласно чл. 106, ал. 5 от Кодекса за застраховането не се допуска изискване на доказателства, за които може да се направи разумна преценка, че нямат съществено значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят необосновано забавяне и удължаване на процедурата по уреждането й. Поисканите от НСС документи нямат пряко отношение за установяване на основанието на претенциите, а биха имали значение единствено за възникването на правото на регрес на застрахователя. Ето защо, освен неморално, е и незаконно да се отказва изплащането на застрахователно обезщетение поради това, че НСС не е отговорила на запитването, а представените документи са установили основанието на претенциите, посочват от КФН.

Освен това от комисията отбелязват, че изключените от покритие рискове са детайлно уредени в чл. 475 от Кодекса за застраховането. Събитието, за което са заведени претенциите и не попада в хипотезата на нито едно от изброените изключения. Недопустимо е разширяване на законоустановените изключени от покритие рискове, защото обратното би обезсмислило целта й, а именно да обезщети най-ценното - живота, здравето и телесната цялост на пътниците в средствата за обществен превоз, заявяват от КФН.

Наложените от Комисията за финансов надзор на "ЗД Бул Инс" АД принудително административни мерки са обжалвани от застрахователното дружество пред административния съд, София Област, като застрахователят е поискал съдът да спре предварителното изпълнение на мерките.

По останалите 4 жалби са открити производства за прилагане на принудително административни мерки, като предстои да бъдат издадени решения в рамките на следващата седмица.

Комисията предприе и ще продължава да предприема необходимите мерки в рамките на законовите си правомощия, за да защити интересите на потребители на застрахователни услуги, декларират от КФН.

Коментари

 1. 2019.05.21 | 23:52

  И сега на 26-ти излезте всички и пак гласувайте за ГЕРБ...Тая държава не е ваша вече, тя е на мутрите...Вижте всички държавни институции с какви кадри са захранени...Шефката на Застрахователен надзор е бивша нападжийка, обвинена за непотизъм...откъде знае тя как се обещетяват хората при катастрофа....ПРосто да знаете, че освен мъка в тоя живот, и на гроба ще намерят двама цигани да ви се изпикаят за 10 лв....Уелком Ту Бългерия 2019...

  1. 2019.05.22 | 11:27

   Егати мизерията....това е подигравка с човешки живот в собствената ти държава...

  2. 2019.05.22 | 01:10

   Секънд хенд хора бате....кво искаш...10 лв една кокошка не струва...До това положение се докарахме в тая държава....Срам.всички да си хвърлят оставките...

  3. 2019.05.22 | 00:45

   Де да бяха само Бул Инс мошеници,,по мое скромно мнение, застрахователите в България са на 95 % крадци...и то основно заради слабия надзор,,,,натресен от мутрите за да ги "наглежда"....Ужас....10 лв на умрял човек...Това помни българино...помни

  4. 2019.05.22 | 00:03

   Абсолютно точен коментар! Казвам го като бивш служител на КФН. В тази държава не работи нито една държавна институция, затова и преживяваме мутренските времена с пълна сила....Бойко Атанасов е най-некомпетентния председател на КФН, избиран някога,,,,а шефката на "ЗН",,,без коментар....затова и маргините след като изпраха парите в Олимпик,,,,сега плащат и по 10 лв на умрялл...на въпроса защо???Отговора е защото те избраха Бойко Борисов на власт....те и ще го свалят...

  5. 2019.05.21 | 23:58

   Бул Инс е на МАргините....както и фалиралото Олимпик....представете си Сик как все още си развява коня наляво и дясно в България.....ЗАщо ли??????

  6. 2019.05.21 | 23:56

   Всички в КФН избрани от ГЕРБ са тотална катастрофа,,,Председателя,,,бивш шеф на НАП, откъде се деклрарира откраднато 16 000 000 000 лв ДДС,,,,шефката на "Застрахователен надзор" кукавица от НАП....обвинена в кражби...шефката на "Инвестиционен надзор",,,,занимавала се с Казината.....там само члена разбира нещо....никой не може да ти помогне, освен хората, които работят в тая комисия....затова и Герберските мутренски времена са в пълна сила в момента.....

 2. 2019.05.22 | 07:16

  Толкова е цената на един гяурски живот....Собственика на Бул Инс 100% е якоя мутра Трактор )))В нормална държава за такова нещо ще ги съсипят....

 3. 2019.05.21 | 23:50

  Ква е тая държава бе! Борисов, е заради такива случаи хората напускат страната! Не само заради работа и пари! Отношението към народа е отвратително! Тука всеки е по-дявол от дявола! А за субсидията за партиите от 13,20 лв. на глас, нещо да кажете?! При положение, че над два милиона и половина българи искаха, субсидията за партиите да е един лев на глас! Нагли душмани! Още малко! Още някоя друга година и няма да има нито субсидия, нито нищо! Защото няма да има и един човек по тия земи! Убихте цяла нация! Най-древния народ! Люлка на цивилизацията! Вие сте за Гинесът на гинесът на рекордите на Гинес! Пуууууу!!!

  1. 2019.05.22 | 06:49

   Много ми е интересно, как всички плюете по герб, каква алтернатива предлагате? След тая някоя и друга година какво ще стане!? Не че съм голям фен на герб, които както цялата политическо мафиотска система е от бивши и настоящи комунисти?! Но какво ще стане после?

 4. 2019.05.22 | 00:16

  Само един въпрос към политическата класа - мафия! Докога мръсници, мислите че ще издържи роба??? И какво ви чака след тази точка!?!

  1. 2019.05.22 | 06:46

   Kato ne izdirji-puka i ide drugiya:bulgaryata otdavna sa se dokazali Kato strahlivi Mushmurotsi, Aufiderzen!

 5. 2019.05.22 | 05:02

  Да ама и вие пишещите сте българи . Вие сте част от тези крадци . Защо все обвинявате уж други . И те са българи .

 6. 2019.05.22 | 04:24

  И 10 лева им са много . Те са част от тоя крадлив български народ .

 7. 2019.05.22 | 02:36

  ГАДОВЕ МРЪСНИ, няма къде да се скриете, в това време, не сте вечни!!! Ще ви намерим и на луната!!! Ще пищите кантски!!!

 8. 2019.05.22 | 02:27

  В ютуб, свободно се гледа и слуша, новото интервю на Цветан Василев!!! Казва, повече от всичко!!!

 9. 2019.05.21 | 22:16

  Аз съм мазен червен педерас!

  1. 2019.05.22 | 00:54

   Също като майстор Бойко.

 10. 2019.05.22 | 00:09

  Просто е - вече никой никога да не се застрахова при тия. Нека се пенсионира с тия пари. Наглата гад.

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква е причината трета седмица броят на случаите на COVID-19 в България да расте?

Каква е причината трета седмица броят на случаите на COVID-19 в България да расте?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.