Папа Франциск ще направи апостолическо пътуване в България

  • 04 май 2019 07:08

  • 1455
  • 6
Папа Франциск ще направи апостолическо пътуване в България
© Pixabay (архив)

Негово светейшество Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще направи апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май, за да поздрави българския народ и да даде на всеки българин своя благослов за мир и благоденствие.

Той ще се срещне с представителите на държавните власти, с гражданското общество и с дипломатическия корпус, съобщиха от Католическата църква в България. Светият отец идва и за да посети Българската православна църква в лицето на Негово светейшество българския патриарх Неофит, както и Католическата църква в България, чийто върховен пастир е папата. В България Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще се срещне също с представители на религиозните вероизповедания. По време на апостолическото си пътуване у нас папа Франциск ще посети София и Раковски.

Предвижда се Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март да пристигне на 5 май в 10.00 часа на правителствения ВИП терминал на летище София, където ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Деца в народни носии ще подарят цветя на Светия отец, след което българският премиер и папата ще имат среща "на четири очи" във ВИП залата на летището.

Очаква се Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март да бъде придружаван в България от държавния секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, който е вторият човек след папата, и от най-висши представители на Ватикана, заедно с многочислена официална делегация от около 75 души, съобщи за БТА монсеньор Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България. По думите му в делегацията се очаква да са също кардинал Леонардо Сандри, който отговаря за Източната конгрегация, и кардинал Курт Кох, който отговаря за Секретариата за съединение на християнските църкви.

След посрещането на правителствения ВИП от министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, Светият отец ще се отправи към президентството, където ще бъде посрещнат с официална церемония с военни почести от президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в присъствието на представители на властите и на дипломатическия корпус. След това в Гербовата зала Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще се срещне с президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, след което са предвидени речи на двамата на площад "Атанас Буров".

В 12.00 часа на 5 май трябва да започне срещата на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква в Синодалната палата. Светият отец ще посети и патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще отправи мълчалива молитва пред иконостаса на Светите братя Кирил и Методий.

В 13.00 часа папата ще произнесе от София своята традиционна молитва "Царица небесна" /Regina coeli/, с послание към целия свят, която се очаква да бъде проследена от милиони телевизионни зрители. Най-значимото и най-масовото събитие с участието на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще бъде неделната Света литургия, която ще се състои на площад "Княз Александър Първи Батенберг" от 16.45 часа на 5 май.

Вторият ден от визитата на Светия отец у нас, 6 май, ще започне с кратко посещение на папата в неформална обстановка в бежански център в София. След това Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще отпътува за град Раковски, където в 11.15 часа в църквата "Пресвето сърце Исусово" ще отслужи Света литургия за първото причастие на католически деца от цяла България. В 15.30 часа в църквата "Св. Архангел Михаил" в кв. Секирово, ще се състои срещата на папата с католическата общност у нас, която ще е празник на вярата за всички католици в страната, отбелязват от Католическата църква.

И информират, че посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България ще завърши със събитие за мир - от 18.15 часа на площад "Независимост" в София, в присъствието на представители на българското общество и на религиозните вероизповедания, защото той желае да отправи своя призив за мир по света от София. В центъра на града, на няколко метра разстояние са православната катедрала "Св. Неделя", католическата конкатедрала "Св. Йосиф", джамията "Баня баши" и синагогата. Затова деца, представители на различните вероизповедания, ще запалят факли, които са символ на светлината на мира.

Католическата църква в България ще подари на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март копие на иконата на Света Богородица от Несебър или Несебърската Богородица при посещението му у нас, съобщи за БТА епископ Христо Пройков. И обясни, че копие на иконата на Света Богородица от Несебър е носил винаги със себе си Анжело Джузепе Ронкали, когато е бил в България като апостолически легат през миналия век - от 1925 г. до 1934 г. Той самият по-късно става папа Йоан 23-и и като такъв винаги е бил с тази икона - до последния ден на живота си, обясни епископ Пройков.

Иконата представя Богородица като Небесна закрилница и това е официалният подарък за Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март от Католическата църква в България, каза епископ Христо Пройков. Попитан какъв знак е сегашното апостолическо пътуване на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България след апостолическото пътуване у нас преди 17 години на папа Йоан Павел Втори, епископ Пройков заяви, че посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България е повод за наша радост и гордост, тъй като България повече от 1000 години е християнска държава, а само в рамките на по-малко от 20 години за втори път главата на Римокатолическата църква идва в България. "Това е една привилегия за нас, защото нашата в страна е в погледа на Светия престол и на папата. И се гледа с особено внимание на общността на Католическата църква в България, която макар и малка, е част от голямата универсална църква, каквато е Католическата църква", коментира монсеньор Пройков.

Мотото на апостолическото пътуване на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България носи заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" /Pacem in terris/, който е наричан "българският папа". Това е енцикликата, която Анжело Ронкали пише и тя е актуална и до днес, отбеляза монсеньор Пройков. Той подчерта, че по този начин Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март "върви по стъпките на Анджело Ронкали у нас и приема заглавието на енцикликата "Мир на земята", като мото на посещението си в България".

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март иска да бъде посланик на мира, да засвидетелства уважението си към нашата родина, да се помоли за мир и благоденствие на България и да даде своя благослов на всеки българин, който го желае, каза епископ Пройков. По думите му Светият отец е избрал за мото на своето пътуване в България заглавието на енцикликата "Мир на земята", което показва неговото желание посещението му в страната ни да бъде под знака на мира. Онзи мир, който е толкова скъп на сърцето на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, прекарал десет години от мисията си в България в началото на миналия век и станал по късно папа Йоан 23-и.

Това силно желание на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март да се моли за мира именно тук, в нашата страна, е категоричен знак за стойността на мира в нашия регион и по нашите земи, където от векове съществува традиционното религиозно съжителство на много различни вероизповедания. Затова в официалното лого на апостолическото пътуване на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България е изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" - на български и на латински език. Има и две ръце, символизиращи грижите и молитвата за опазването на мира на Земята, които зависят от всеки от нас, а нашият регион по Божията милост, съхранява мира, пази го и го разпространява. Цветовете на логото са в тоновете на българския трибагреник и на флага на Ватикана, поясни епископът.

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март беше избран за глава на Римокатолическата църква на 13 март 2013 г., а интронизацията му беше на 19 март 2013 г. Той е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени.
Рожденото име на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март е Хорхе Марио Берголио. Той е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес, Аржентина, в семейството на италиански имигранти. Завършва специалност технолог-химик, а след това избира пътя на богослужението и влиза в епархийската семинария във Виля Девото. На 11 март 1958 г. става послушник в йезуитския орден. Завършва хуманитарни науки в Чили и през 1963 г. се връща в Аржентина, където се дипломира в колежа "Свети Йосиф" в Сан Мигел с диплома по философия. От 1964 г. до 1965 г. преподава литература и психология в колежа "Непорочно зачатие" в Санта Фе, а през 1966 г. е учител по същите предмети в колежа "Пресвети Спасител" в Буенос Айрес. От 1967 г. до 1970 г. следва богословие и получава диплома от колежа "Свети Йосиф".

В биографията на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се посочва, че 82-годишният йезуит, бивш архиепископ на Буенос Айрес, е видна личност в целия континент, но винаги е бил обикновен пастир, дълбоко обичан в своята епархия, която е прекосявал надлъж и шир с метро и с автобус през петнадесетте години на своето служение като епископ. "Моето паство са бедните хора и аз съм един от тях", е казвал бъдещият Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март неведнъж, за да обясни решението си да живее в обикновен апартамент и да приготвя сам вечерята си. Той винаги съветва своите свещеници да проявяват милосърдие и апостолска смелост, и да държат вратите си отворени за всеки.

Когато Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март говори за социална справедливост, призовава хората на първо място да разберат катехизиса, да преоткрият десетте Божии заповеди и блаженствата. Неговата препоръка е: ако следвате Христос, разбирате, че "погазването на достойнството на човека е сериозен грях".

Два дни преди да дойде на апостолическото си пътуване у нас Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отправи и видеообръщение към българския народ. Във видеообръщението си Светият отец отбелязва великото дело на Светите братя Кирил и Методий, и поставя акцент и върху предстоящата среща с Негово светейшество българския патриарх Неофит. "Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни", казва папата.
В приветствието си към българите Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март изтъква, че неговото апостолическо пътуване в България ще мине под мотото "Мир на земята". Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан 23-и или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали.

Светият отец споделя, че идването му в България ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. "Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато Светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век. Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел Втори, който работи толкова много, за да може Европа да преоткрие освободителната сила на Христа и за да може да диша отново и с двата си бели дроба", казва Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март във видеообръщението си до българите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1455 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Солчо

2019.05.04 | 14:51

6

Много поздрави от Али Агджа и сивите вълци.

2019.05.04 | 10:04

5

И да не забрави да погали Дон Тиквон по празната тиква !

Боклук

2019.05.04 | 08:39

3

Педофила идва на лов

Choky Ice

2019.05.04 | 08:42

4

hMM,kopeldak,tiho!

2019.05.04 | 08:17

2

болиме чепа кво ще прави

папата е САТАНИСТ

2019.05.04 | 07:43

1

и няма място у нас. Да изчезва ,заедно със КРАДЛИВАТА ШАЙКА ,КОЯТО НИ УНИЩОЖАВА БЕЗНАКАЗАНО ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ.

Добави коментар

Водещи новини