Радев към Съюза на учените: Вие развивате академичния капацитет на страната

  • 30 октомври 2019 11:26

  • 404
  • 2
©

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изказа приветствени думи по повод на 75 години от създаването на Съюза на учените в България.

За мен е чест и удоволствие да отбележим заедно годишнината на Съюза на учените в България. Какъв по-добър момент от навечерието на Деня на Народните будители, заяви държавният глава в словото си и посочи, че това е една “престижна организация”.

Като съюз, и в миналото, и сега, на личности с безспорен авторитет вие наложихте високите стандарти на науката като норма. Повече от 7 десетилетия вие сте желан партньор и на БАН, и на университетите, и на водещи европейски и световни научни институции. Вие разпалвате искрата на науката сред младите хора, посочи Радев.

По думите му въпреки недотам необходимата подкрепа на държавата, Съюзът на учените продължава да привлича нови членове и да откликва на обществения интерес, “защото вие имате кауза - знанието да бъде в полза на цялото ни общество”. Вие развивате и укрепвате академичния капацитет на страната. Вашата високо отговорна дейност е основата, върху която се гради конкурентоспособна и успешна икономика. Наша обща мисия е да се борим за равномерно разделение на образователния и научния потенциал в единното европейско пространство, посочи държавният глава.

В национален план трябва да продължваме да утвърждаваме образованието и науката като стратегически национален приоритет, завърши той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
404 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.30 | 12:17

2

Прошляк

Русофоб

2019.10.30 | 11:39

1

А ти разви апетит към лапане на руски автомати.

Добави коментар

Водещи новини