Караянчева: Когато погледнем Копривщица, винаги разпознаваме един от символите на нашата култура

  • 01 май 2019 13:40

  • 539
  • 5
Караянчева: Когато погледнем Копривщица, винаги разпознаваме един от символите на нашата култура
© Народно събрание

Когато погледнем Копривщица, винаги можем да разпознаем един от символите на нашата култура, на нашето Възраждане, заяви председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на на тържественото отбелязване на 143-ата годишнина от Априлското въстание в Копривщица.

Председателят на парламента отбеляза, че Априлското въстание е нашият щит срещу всеки хулител, който си позволи да каже, че ние, българите, сме получили свободата даром. Копривщица е нашият щит срещу всеки хулител, който си позволи да каже, че не сме били дозрели да поемем съдбата си в собствени ръце, защото незрелите народи не изграждат места като Копривщица, където предприемаческият дух, свободолюбието, достойнството и културата се срещат, добави Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

Това малко планинско градче ни е дало Бенковски, Каблешков, Каравелов, Найден Геров, Димчо Дебелянов, много от първите български свободни вестници, оставило ни е приказната си архитектура и разкошните си дърворезби, отбеляза председателят на парламента. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на подчерта, че Копривщица най-вече ни е оставила онзи дух, който кара Захари Стоянов да напише: "Копривщица е била цели векове република без сенат и министри, без харти и президенти, десет пъти по-либерална от френската и сто пъти по-демократична  от американската".

В тържественото си слово председателят на парламента припомни, че само преди броени дни отбелязахме тържествено 140-годишнината от подписването на Търновската конституция – един от най-прогресивните документи за Европа на времето си. Учредителното събрание, сложило началото на Третата българска държава, започва дейността си едва три години след днешните събития, които се разиграват тук, в Копривщица, на 20 април 1876 г. на Калъчевия мост. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на добави, че много често, когато подреждаме емоционално най-важните моменти от историята си, ние мислим за Априлското въстание като за дело на романтични, вдъхновени, обречени да останат завинаги млади герои. А за събитията три години по-късно във Велико Търново – като за държавнически подвиг на улегнали мъдреци.

На този ден се събираме тук, за да се преклоним пред паметта на героите и да помним и разказваме на нашите поколения, че българинът преди 143 години е изкрещял силно в Европа и е казал :"Не ща да бъда вече роб, защото свободата е право на всички", заяви Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

Председателят на Народното събрание и народни представители поднесоха цветя и венци на Паметника-Костница и на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата „Успение Богородично“ в Копривщица. Връчени бяха и почетни грамоти на заслужили копривщенци.

Последвайте канала на

Novini.bg
539 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Отвратен

2019.05.01 | 19:52

5

Срамувам се от нея!

Каква реч!

2019.05.01 | 15:19

4

Когато дрънка камбанката, по-смислени звуци излизат...

А като те погледнем теб

2019.05.01 | 14:38

3

Виждаме символ на простотия,необразованост и парвенющина.

2019.05.01 | 13:49

1

Интелектът на Караянчева е колкото на Черната Златка.

2019.05.01 | 14:02

2

Не обиждай Черната златка!

Добави коментар

Водещи новини