Строят домове за възрастни хора с парите от осигуровки

  • 05 март 2012 20:54

  • 2465
  • 1
Строят домове за възрастни хора с парите от осигуровки
©

С парите от осигуровки ще се строят домове за възрастни хора.

Засега това няма да е за сметка на увеличаване на вноските на работещите, обяви пред бТВ социалният министър Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко. Заради застаряването и обедняването на нацията, местата в домовете за стари хора не достигат.

Пусни видео
В момента на опашка за настаняване чакат около 3 хиляди души. Най-много чакащи са в областните градове. В София чакат 250 души, във Велико Търново – около 160. Над 1000 души търсят настаняване в домове за възрастни с психични разстройства.

Социалният министър предлага осигурителната система да бъде реформирана, така че от нея да се заделят пари за строеж на домове и за грижа за пенсионерите. Бизнесът обаче е против. И в момента парите в НОИ не достигат - тази година държавата додава близо 2 милиарда.

„Аз смятам, че е възможно, но това не трябва на този етап, през тази година или следващата да става за сметка на общото увеличение на данъчно-осигурителната тежест", заяви Младенов.

„Във всички случаи това ще бъде контрапродуктивно в условията на криза. И във всички случаи това няма да бъде една реална грижа към старите хора”, смята Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Тристранните партньори ще обсъдят промяната още този месец.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2465 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
niki

2012.03.05 | 22:32

1
malka 4ast 6te otidat za domove a po golqmata 4ast za bonusi na gerb

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини