Родители изплащат 3 години абитуриентския бал

  • 17 април 2019 21:13

  • 13092
  • 8
Родители изплащат 3 години абитуриентския бал
© Булфото (архив)

Родителите изплащат кредитите за разходите по абитуриентския бал до 3 години. Това каза  кредитният консултант Тихомир Тошев пред "Монитор".

По негови думи няма тенденция да се теглят заеми предварително. Практиката е по-обичайна за по-бедните региони като Северозападна България и Родопите.

„Обикновено става въпрос за малки суми от рода на 200-300 до 500 лв., които не достигат при организацията на събитието“, поясни Тошев. За тази година все още не е ясно дали ще наблюдаваме същата тенденция, но за момента няма такива случаи.

Повечето родители разчитат на спестявания, които започват да събират още през миналата година, след 15 септември. Масово родители от Кюстендил споделят, че са принудени да теглят заеми, и то за посрещането само на една вечер. В тях не влизат обаче средствата за подготвителни курсове и предстоящите кандидатстудентски изпити.

„Ние тази година имаме абитуриент. Нямаме спестени средства и теглихме заем в размер на 5 хил.лв. Така са повечето хора на днешно време. Да не говорим, че ще го изплащаме поне 3 години“, твърди 45-годишната Татяна от областния град.

За са спестят някой лев, немалко родители на абитуриенти отиват за облекло за бала в Одрин. Причина за насочването към турските магазини е, че цената там излиза с 300-400 лева по-евтино заради обезценката на местната валута. В Пазарджишко бъдещите студенти масово пътуват до югоизточната ни съседка в търсене на хубаво облекло“.

Повечето семейства започват да мислят за предстоящите разходи около бала в началото на последната учебна година на децата си. За девойките разходите винаги са по-големи. Тези, които пътуват до съседна Турция, дават по 1200-1500 лири, или 450-500 лв. за рокля с брюкселска дантела. Мъжките костюми също излизат близо 1200 лири, а за обувките момчетата дават 50-60 лв. Мнозина са направили покупката от Одрин още преди 2-3 месеца.

Тази година девойките залагат на огненочервено или тъмносиньо като цветове, но не липсват и сребристо, и пепел от рози в съчетание с черно. Има гимназистки, които пък искат да приличат на любимците си от световните сцени и си поръчват рокля по модела на някоя знаменитост. Така тоалетът – с плат и труд на шивача, излиза над 1000 лв., но пък остава утехата, че за една нощ ще приличаш на любимата си звезда от екрана. Трудно може да се намери в София дълга рокля и по-обемиста пола под 700 лв.

„Всеки иска да е различен, затова е трудно да се каже кои цветове са по-търсени“, коментира търговец. Платът за цяла рокля с дължина до глезена би могъл да стигне 200 лв. като в зависимост от сложността и кройката, от някои платове може да се наложи да се вземе много повече. Сатенът трудно излиза над 25 лв., а с тюла момичетата трябва да внимават, тъй като той би могъл значително да оскъпи облеклото.

Модните специалисти съветват през този сезон роклите да не се подчертават с дълбоко деколте или да са силно украсени, а да има дантела. По-евтината дантела струва между 60-80 лв., но далеч не е толкова впечатляваща. При правилно подбрани аксесоари, може да се постави бродерия с лъскави материи и така роклята да изглежда не по-малко елегантна и шик.

Тази година все повече абитуриентки поръчват 3D вариант на украшението, което излиза 150 лв. Обувките и чантите по поръчка обаче стават много по-бавно – за тях абитуриентката чака 3 седмици. Търсени сега са дебелите токчета с дължина 12 см от естествена кожа, а към тях може да се добави и каишка за тези, на които им е по-трудно да ходят.

„Дебелите токчета са харесвани и си го обяснявам с това, че момичетата не могат да ходят на високи обувки“, коментира служител в ателието за поръчки. Трендът да се търси по-изчистен и лек грим в телесни цветове се запазва и през 2019 г., а девойките рядко искат опушено черно или тъмни нюанси.

„Миглите се търсят и почти всички искат да си сложат“, коментира гримьор. Цената на грима започва от 50 лв. и може да стигне 100 лв., ако става въпрос за известно в сферата име. Оскъпяването за момичетата идва от изпращането, когато трябва да се подготви още едно облекло заедно с обувки, грим и чанта, а освен тях трябва да се предвидят и разходите за заведенията, в които ще празнува класът. Така отгоре се трупат поне още 200-300 лв. а като сметнем парите за празненството със семейството, крайната сума излиза поне 2000 лв.

За мъжете целият костюм може да стигне 1000 лв., като това включва костюм, риза, обувки и вратовръзка. Някои магазини правят отстъпки, ако абитуриентът реши да си купи всичко от тях. Най-предпочитани са тъмносиньото и черното, както и обувките със заострен връх. Новост тази година са слънчевите очила, които се използват като аксесоари. Освен тях, момчетата си взимат и часовници за празничната вечер, понякога доста по-скъпи. Само аксесоарите могат да излязат близо 400 лв., което е по-скъпо от вратовръзката, обувките и ризата, взети заедно, и целият разход на момчетата да стигне 1500 лв.

Кувертът в повечето механи и ресторанти излиза по 30 лв. на човек, като менюто включва различни видове салати, месно ястие, най-често пържола или друга скара, както и безалкохолни напитки. Някои заведения предлагат и опцията всяка част от менюто да бъде променена в зависимост от избора на клиента, а алкохол може да се внася. Посещението в любимите дискотеки, в които младежите ще прекарат незабравимата нощ, в София излиза между 50-70 лв. За да нахраним родата за изпращане на завършващия средното си образование в механата, пък ще дадем още една хилядарка за около 20 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13092 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2019.04.18 | 14:42

8

Без коментар!

засукани са

2019.04.18 | 07:38

7

Аз пък си помислих, че тези - на снимката са НАП-аджийките под прикритие, ловещи нарушители в акция "Хоро" в с.Марково.

h

2019.04.18 | 00:10

2

Браво на ГЕРБ?!?!

2019.04.18 | 07:01

6

Братле,герб са виновни за всичко друго,но не и за глупостта на българина! Те само се възползват от нея!

Не ручем жабетата

2019.04.18 | 05:10

5

На мене костюма ми струваше 130 лева закупен от магазин за костюми на Граф Игнатиев 2002 година и обувките ми бяха 120 лева, колан за 5 лева и риза за 10 и те така. Общо 265 лева и изглеждах както останалите ми набори - нямах комплекси че не съм се изръсил за костюм 5000 лева! Въпрос на възпитание е да не тормозиш родителите си когато нямат възможности на заможни хора. Пък и да ги имах парите пак не бих ги дал за костюм. За 5 хилки кола мога да си купя, на екскурзия да ида или часовник който цял живот да ми напомня за хубавия ден на завършването.

2019.04.17 | 22:47

1

Пореден пример за липса на всякаква финансова култура у българина! Кога в училище ще се въведе обучение по лични фаинанси, както е в скандинавските държави?

2019.04.18 | 04:14

4

Никога.

Умник Гюро

2019.04.18 | 00:12

3

Ами като са глупаци, да изплащат. Никой не ги е карал да вземат бързи кредити.

Добави коментар

Водещи новини