Отец Валтер: За Великден пожелавам на хората да намерят решението на своите проблеми

За Великден пожелавам на хората да намерят решението на своите проблеми. Нека да го потърсят не само на земята, но и в Онзи, който ни създаде, който даде живота си за нас и който възкръсна, за да открием истинския смисъл на живота. Това каза в интервю за БТА енорийският свещеник към католическата катедрала "Св. Павел от Кръста" в Русе отец Валтер Горра по повод на католическия Великден, който тази година се празнува на 21 април.

По думите му Възкресението е вратата, която Бог ни отваря и казва: "Ела човече, аз те очаквам тук на небето, за да ти подаря вечен живот".

"Човекът трябва да разбере кой е, откъде идва и къде отива. Дали е свързан само с тази земя, или, както ние християните вярваме, земният живот е само част от това, което Бог ни е приготвил. Ако не разберем това и го ограничим само до материалното, тогава никога няма да избягаме от своите страхове", казва отец Валтер.

Според него основните проблеми днес са тези, които всеки от нас ги живее и вижда в другите. От една страна, все още не е решен въпросът с мигрантите, а от друга са личните проблеми - безработните, болните, хората без права, тези, които падат духом, тъй като не намират смисъл в живота, казва той.

Отец Валтер коментира и Великден през очите на младите хора. Според него не всички могат да успеят да разберат напълно тази велика тайна. Великите празници са свързани с обичаите и с традициите, които ни радват в момента, но хората, особено младите, не могат да разберат това събитие в техния живот.

"Човек трябва да си каже какво е Възкресението Христово, свързано с моя живот, какво ми говори, какво наистина означава за мен. Трудно е да се размишлява върху това. За да го стори, човек трябва да вземе Евангелието, да го чете, да разбере каква е била историята, за какво е била, от кого е мислена и с каква цел", казва отец Валтер.

"Пожарът в "Нотр Дам" е болка, която обхвана света. На всички ни е мъчно. Това е трагедия и то точно във Великата седмица, когато още повече ще се чувства липсата на тази църква", казва отец Валтер. По думите му това, което горя в понеделник вечерта, бе нещо духовно, историята, писана в стените, в кулите.

"Много въпроси задава този пожар. Какво сме ние, на какво държим повече. Всеки човек ще го разгледа по собствен начин. Този, който е в сферата на изкуството, ще го погледне по един начин, този, който е в областта на вярата - по друг. Туристът ще го види по своему, някои дори ще се похвалят, че са били по време на пожара, пироманът ще го погледне през своите очи", казва отец Валтер.

Според него инцидентът е човешка грешка, като трябва да си зададем въпроса дали по повод на безопасността на храмовете предприемаме всички мерки.
"Какво губим ли? Когато изгубим нещо, разбираме колко е ценно", казва енорийският свещеник.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет