Илиан Тодоров с призив до посланиците на Русия и САЩ

  • 09 април 2019 16:18

  • 606
  • 0
Илиан Тодоров с призив до посланиците на Русия и САЩ
© Областна управа - София

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се обръща към посланиците на Русия и САЩ с призив за финансова помощ за реставрирането на манастира в с. Елешница, Софийска област.

Елешнишкият манастир „Св. Успение Богородично“ според някои източници е създаден през 14 век при управлението на цар Иван Александър, а според други – 16 век. Манастирът многократно е опожаряван и опустошаван от турците по време на Османското робство, но отново и отново е съграждан от български ръце, за да се превърне в едно от значимите книжовни средища на България. В манастира се е укривал Васил Левски, в него намират подслон и част от оцелелите ботевите четници. След 1944 г част от сградата е превърната в секретно поделение и реално манастирът не функционира.

В началото на мандата си Илиан Тодоров върна манастирските имоти на Българската православна църква и по негово искане на Елешнишката обител бяха отпуснати 10 000 лв за реставрация. Отпуснатите средства обаче са крайно недостатъчни, за да бъде възстановен манастирът в пълния му блясък и функционалност и да стане духовното за молитва и спасение на душите на миряните.

Всеки отпуснат лев за финансирането на светата обител ще бъде изхарчен и отчетен стриктно и прозрачно под контрола на миряните, гражданското общество и областната администрация.

Отпуснатите средства от двете посолства ще бъдат оповестени публично пред широката общественост, съобщиха от пресцентъра на Областната управа-София.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини