Младен Маринов: Засилено е присъствието на полицейски сили по границата с Гърция

  • 07 април 2019 11:19

  • 1774
  • 2
Младен Маринов: Засилено е присъствието на полицейски сили по границата с Гърция
© Novini.bg (архив)

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е разпоредил да усилим българо-гръцката граница с присъствие на жандармерия, полицейски сили и "Гранична полиция" - обстановката е под контрол. Това каза министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, в интервю за БНР.

,,Следим с тревога събитията в Гърция. Към момента там има известно напрежение по отношение на група мигранти, които искат да тръгнат по пътя към Северна Македония, оттам към Западна Европа. Предприели сме мерки по усилване на територията около границата с "Гранична полиция", включително сили на жандармерия, които работят в малките населени места по българо-гръцката граница с готовност за реакция при евентуално приближаване на такива групи'', посочи той.

Той определи ситуацията в Гърция по отношение на мигрантите като сложна.

,,Знаете, че там има голям брой мигранти, които са разположени по островите и по други бежански лагери. Най-вероятно към момента има усложняване, тъй като те вече започват да извършват незаконни действия, да правят опити да продължат пътя към Западна Европа. Това е тревожно наистина и ние трябва с всички сили и средства да сме готови за реакция при криза, така че да не допуснем преминаване през наша територия'', заяви вътрешният министър.

Той уточни, че между България и Гърция няма защитно съоръжение и затова там се разполагат гранични полицаи, техника за нощно наблюдение, термовизионни камери и сили на жандармерия.

,,Имаме разработен план за действие при кризи. С вицепремиера Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността сме в контакт по отношение на използване на армията в определени ситуации. Знаете, че законът го позволява. Всяка сряда ежедневно докладваме на премиера информацията'', коментира вътрешният министър.

По думите му се отчита тенденция опитите за преминаване на мигранти да се засилват и да стават повече, отколкото тези от Турция, като към момента има данни за 600-700 човека. Маринов обърна внимание, че това е неточна информация, тъй като те постоянно се движат и могат да станат и повече.

Според него метеорологичните условия играят съществена роля по отношения на мигрантския натиск.

Министърът коментира и изграждането на площадки за бежанци: ,,По отношение на тези площадки, това не са бежански лагери, а изградени съоръжения които при необходимост и вълна да можем тези хора да ги настаним, за да са под контрол и да извършваме съответните процедури с тях и в същото време да са близо до границата, за да можем да приложим системата по връщане'', уточни Маринов.

Във връзка с положението на българо-сръбската граница, той поясни, че там също има усилване на патрулите, които се назначават от "Гранична полиция".

,,Имаме съответно доста задържани лица, които правят опит да преминат от България към Сърбия'', допълни Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,.

По думите му обстановката в София е значително по-спокойна.

,,И сами може да видите, че присъствието е значително по-малко. Голяма част от тях са настанени в центровете, както на Държавна агенция за бежанците, така и в центровете на миграцията'', каза още Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1774 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.04.07 | 12:54

2

Така или иначе те ще отидат за където са тръгнали поне част от тях да останат тука .те не са лоши хора .

Бонара

2019.04.07 | 12:16

1

Ние Българите Се Стопихме Пълнете България с тях .Селата и малките градове Обезлюдява! Къщите на Хората които са ги правили някога с много пот и труд се събарят!

Добави коментар

Водещи новини