Благоевград отбелязва 107 години от Освобождението на града

  • 05 октомври 2019 14:30

  • 638
  • 0
Благоевград отбелязва 107 години от Освобождението на града
© община Благоевград

Благоевград отбелязва днес 107 години от Освобождението на града от турско робство. На тази дата Горна Джумая (дн. Благоевград) става част от свободна България.

Шествие на родолюбци от клубовете "Традиция" от цялата страна премина тази сутрин по централните улици на града. Облечени във военни униформи, въоръжени и развявайки символични за силата на българския дух и пътя към свободата знамена, те направиха исторически преглед на това как са изглеждали българските войнски части от Априлското въстание до 1944 година.

Гост на празника беше министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. В словото си той посочи, че отбелязваме дата, която никой не ни е дал даром и която хората от териториите, останали под Османско владичество след Берлинския договор, са заплатили със своята кръв и страдание. Тази дата и тази победа беше подпечатана и със силата на Българската армия, допълни Каракачанов.

"107 години по-късно ние сме длъжни да уважим тези хора, да дадем своята признателност, но и да не забравяме, че една немалка част от Македония продължава да е под една власт, която отрича характера, съзнанието, историята на собствения си народ, нещо, което ние като българи не можем да позволим и няма да позволим", каза министърът на отбраната.
Празникът продължи с концерт на ансамбъл "Пирин" на открита сцена на площад "Македония".

Тази вечер е и награждаването на отличените в конкурса "Личност на годината на Благоевград", а вечерта ще завърши под звуците на международния детски фолклорен фестивал "Ритми и багри".

Novini.bg
638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини