Палми Ранчев: Кубрат не целуна момичето, целуна победата си

Интервю на „Новини.бг” с Палми Ранчев, известен поет, белетрист, сценарист, състезател и треньор по бокс по  повод на горещия, организиран скандал с нашия боксьор Кубрат Пулев-Кобрата.

- Г-н Ранчев, как ще коментирате случая, най-общо наречен "Целувката на Кобрата", довел до отнемането на лиценза му за Калифорния?

- „Целувката на Кобрата“ е добро журналистическо заглавие. Но реално става дума за един щастлив от победата си боксьор и неочаквано появила се журналистка, а за него само едно усмихнато моминско лице. Боксьорът не вижда много след седем невероятно трудни, равностойни рундове, с много получени и разменени удари. Имал съм случаи, когато боксьор побеждава или губи, и след мача питат кога ще играе, или не знае какъв е изходът на боя. За съжаление боксът е труден спорт, понякога изискващ максимално изразходване на физическия  и психически потенциал на състезателя. Кубрат не целуваше момиче, а успешният край на мача, целуваше победата си. И ако си спомним предизвикателното му заставане на един крак след тежкия нокдаун от Кличко, сега, след огромната аркада и кръвта, която пълнеше окото му през цялото време, освен това заплашен от спиране на мача, от който зависи кариерата му, той намери сили да се усмихне и да целуне щастливият изход на боя.

- Вие имате ли информация за други подобни случаи извън ринга? Впрочем, обичайно ли е жени да отразяват този чисто мъжки спорт и да се държат така фриволно, флиртувайки?

- Наскоро се помина непознато момиче, целунато от моряк при обявяването на края на Втората световна война. Снимката десетки години се показваше от световните информационни агенции. Целувката на Кубрат ознаменува успешният край на неговата война. Един български боксьор в Америка, който търси възможност да се изправи срещу най-добрите в света. Отдавна на ринга се боксират и жени, така че и появяването на журналистка след мача не е прецедент. Но е задължително и тя, и другите журналисти да знаят реалното състояние на боксьора след толкова тежък бой. Тя, доколкото мога да преценя, съвсем естествено прие емоционалния порив на Кубрат да целуне в нейно име трудно извоюваната си победа. После изглежда е размислила, или са я посъветвали, вече в духа на сегашна Америка, в която често преследват със смехотворни обвинения за сексуално посегателство и нарушаване на личното пространство. Ще добавя, че рингът е личното пространство на Кубрат, както и времето след боя, което е нужно да дойде окончателно на себе си.

- Познавайки правилата в бокса, можете ли да прогнозирате какви ще са последствията за Кубрат от тук нататък?

- Със сигурност, поне в Америка има хора, за които спонтанната целувка на Кубрат изглежда неподходяща и осъдителна. Не по-малко, а вероятно и повече, са тези, за които всичко е част от невероятно шоу. Разбрах, че калифорнийската дисциплинарна комисия е отнела временно боксьорският му лиценз. Сега е ред адвокатите на неговите менажери, и в частност на Боб Арум, да обяснят достатъчно красноречиво и ясно какво реално се е случило. Ще повторя, Кубрат не целува момичето, целува победата си.  

- Българските колеги на Пулев от професионалните среди на бокса ще го подкрепят ли?

- Абсолютно убеден съм, че не само боксьорите по света и у нас, но всички мислещи нормално хора, ще проявят разбиране и са на негова страна. Лицемерни чистофайници на морала ще използват случката да спечелят пари и популярност.

- Встрани от скандалната тема с нашия шампион, световни знаменитости в литературата са обожавали и тренирали бокс, как си обяснявате този факт?

- Боксът е бил винаги интересен за писателите. Мнозина са се занимавали с този спорт и са писали не по-малко активно и с разбиране. Ще спомена Хулио Кортасар, Ринг Ларднър, Ърнест Хемингуей, Бърнад Шоу и много други. На ринга се случва всичко както в обикновеният живот, но е невероятно по-наситено. Обратите следват с шеметна скорост, а финалът никога не е напълно известен. Тъй като боксът дава шанс и на най-слабия, поне на теория, да се бори за победа. За кратко време между въжетата научаваш за противника или партньора си в битката повече отколкото, ако работиш с него в един офис години. Имам сборник с разкази „Боксьори и случайни минувачи“, в които боксът не е само спорт, а и постоянна част от живота на тези, които някога са се качвали на ринг. Там разказвам за сложните и противоречиви преживявания и съдби, на занимаващите се с този боен спорт. За журналистката щеше да е по-добре да е прочела едно-друго по темата.

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет