Поскъпват таксите за шофьорските курсове

  • 22 март 2019 21:30

  • 3790
  • 1
Поскъпват таксите за шофьорските курсове
© Булфото (архив)

По-високи такси за шофьорските курсове предвиждат от бранша. Причината е решение на Министерския съвет за промяна в начина на обучение на желаещите да получат разрешение за шофиране на моторно превозно средство, съобщи председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че промените са вследствие на новата рамка на Европейската комисия с оглед намаляване на произшествията на пътя и преразглеждане на системата „водач-път-автомобил“, които да доведат до нулева смъртност до 2050 година.

„България, като член на ЕС, е длъжна да се съобрази с тази рамка и във всичките три насоки да даде своя принос за общата концепция – намаляване на жертвите по пътя“, посочи Иванов.

По думите му с това решение би трябвало до края на март да се анализират учебните документации за обучение на водачи от 17 категории – от А1 до трамваите, които са последната категория. Създадена е работна група от експерти на министерствата на образованието и транспорта, висши учебни заведения и представители на браншовите организации за обучение на водачи.

„Времето за изпълнението на министерското решение е съкратено, но смятаме, че с динамиката, с която се действа, до края на месеца ще имаме три нови фактора в обучението на водачи на три категории – А1, А и Б. Това са основните участници в движението на нашите пътища“, обясни Иванов.

Акцентирало се на повишаване на броя на учебните часове за леките автомобили. Препоръка на ЕС е те да се вдигнат до 50 часа, в момента са 31. Ще бъдат вкарани и съвсем нови методи в обучението на мотористите – определен брой изпитни тестове, които ще бъдат извадени от категория Б.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3790 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
MeganMurphy

2019.03.23 | 00:02

1

Google вече плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от дома си. Аз се присъединих към тази работа преди 2 месеца и съм спечелил $ 20544 в първия ми месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми е променен - ​​напълно към по-добро!

------>>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6.­c­o­m

Добави коментар

Водещи новини