И Главното мюфтийство осъди терористичните актове в град Крайстчърч

  • 15 март 2019 20:49

  • 556
  • 6
И Главното мюфтийство осъди терористичните актове в град Крайстчърч
© Булфото (архив)

Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда извършените терористични актове срещу джамиите в Новозеландския град Крайстчърч на 15 март 2019 г., при които загинаха повече от 50 души по време на петъчна молитва.

Това се посочва в декларация на мюсюлманското вероизповедание по повод терористичния акт в Нова Зеландия днес. Тя е от името на мюсюлманската общност в България.

"Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу невинни хора, независимо от религиозните, етническите и културни различия. Тези брутални актове нанасят неизлечими рани на човешката цивилизация и компрометират стремежа за мирно съжителство", се посочва в декларацията.

"Още веднъж станахме свидетели на тежко престъпление, подбудено от омраза и ксенофобия. Говоренето на ангро от политиците за извличане на политически дивиденти, използването на езика на омразата и откритите призиви за разединение на обществото от отделни крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години ето че, си дават плодовете", се посочва още в декларацията.

В нея пише още, че огромна тежест пада върху средствата за масова информация, обществениците и интелектуалците, които оформят общественото мнение. Отбелязва се, че за съжаление, провалът е във всички направления по отношение на хуманизма и човешките права.

"Апелът ни е главно към медиите - да не прибягват към разпространение, публикация или допускане на говорене, подбуждащо омраза към религиозните общности, малцинствата и към всички хора като цяло. От манифеста на терориста от Крайстчърч разбираме, че силно е повлиян от Балканите и Европа, а ние всички знаем, че Балканите са буре с барут", пише още в декларацията на мюсюлманското вероизповедание. В декларацията се допълва, че "с оглед на това, ние, живеещите, векове наред в тези земи сме длъжни да запазим добрия тон, съвместното съжителство и мира на света за нашите деца и бъдещите поколения".

Омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизма, ксенофобията, антисемитизма, ислямофобията или други видове омраза, подхранват предразсъдъците и води до тежки последствия, се заявява в декларацията. В нея пише още, че "политическата и медийна пропаганда, основана на омраза и расизъм провокира насилие срещу определени хора и за съжаление винаги се намират такива, които да се влияят от това".

Мюсюлманско изповедание поднася най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелава бързо възстановяване на ранените. Изразява солидарност и съчувствие към всички мюсюлмани в Нова Зеландия и се моли за силно търпение.

БТА
556 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.03.16 | 09:38

6

mnogo interesno a zashto manafite isliamisti ot muftiistvoto i edin pat ne osadiha ubiistvata na arabskite manafi vav evropa ili evropeicite sa nevernici.

Иван

2019.03.16 | 07:49

5

ПОМНЕТЕ БАТАК И ГАРА БУНОВО.ГНУСНОТО КРАДЛИВО ЦИГАНСКО МЮФТИЙСТВО НИКОГА НЕ СЕ Е ИЗВИНЯВАЛО ЗА ТЯХ

А ЗАЩО И ДОСЕГА от мюфтийството

2019.03.16 | 00:09

4

НЕ ОСЪДИХА ТЕРОРИСТИЧНИЯ АТЕНТАТ НА ГАРА БУНОВО,КЪДЕТО УБИХА ДВЕ ДЕЦА и ОЩЕ ДЕСЕТ ДУШИ. ДАЖЕ НАГЛИТЕ ДЖИХАДИСТИ ,НАПРАВИХА ПАМЕТНИК НА ТЕРОРИСТИТЕ.

ЧУМА

2019.03.15 | 23:45

3

Нагла паплач долна

Иван

2019.03.15 | 23:19

2

Духайте агаряни смрадливи

2019.03.15 | 21:22

1

НЕЩАСТНИ СКАПАНЯЦИ, КОГАТО ДЕДИТЕ ВИ УБИВАХА ХРИСТИЯНИ НЕ ПЛАЧЕХТЕ, фанатизирани терористични джихадисти

Добави коментар

Водещи новини