Вицепрезидентът: Битката за реформиране на Европа трябва да се води от младите

  • 08 март 2019 14:11

  • 145
  • 0
Вицепрезидентът: Битката за реформиране на Европа трябва да се води от младите
© Президентство

Битката за реформиране на Европа трябва да се води от младите хора. Младите трябва да имат своето влияние и своите представители, да посочат компетентните хора, които достойно да представят България на европейско ниво и да защитават националните интереси. Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на дискусия "Разбират ли младите езика на Брюксел?" с ученици, студенти и преподаватели, която се проведе във Великотърновския университет. Това беше първият от серия дебати "Европа те чува. Гласувай", организирани от Българското училище за политика "Димитър Паница" и подкрепени от Европейския парламент.

,,Трябва да се отървем от внушението, че някой ще решава вместо нас. 60% от българите са убедени в европерспективата за България. Тези хора трябва да направим активни участници в промяната на Европа. Да почувстват, че имат сили за това, че от тях зависи“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.  Вицепрезидентът посочи, че сега е времето да се чуе гласът на българските избиратели за двойните стандарти.

,,Сега е времето за дискусия за сигурността на континента. Сега трябва да се говори за връщането на социална Европа. Сега трябва да кажем какви хора да управляват европейските институции – с визия и идея докъде и как да се развива съюзът'', изтъкна Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

По думите на вицепрезидента бюрокрацията се е превърнала в синоним на Брюксел. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочи основните причини за пропастта в комуникацията между европейските институции и европейските граждани. Сред тях са тромавите процедури в европейското законодателство, ограниченото или закъсняло влияние на държавите членки, липсата на качествено взаимодействие между европейските и национални институции.

,,Дефицитът на лидерство, опитът да се прикрие компетентност с употребата на абстрактни понятия, банални думи и помпозни изречения са основни проблеми'', отбеляза вицепрезидентът. По думите на Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , това предизвиква незаинтересованост у европейците от това, което се случва в Брюксел.

,,Националните лидери трябва да употребяват не езика на Брюксел, а езика за Брюксел. Дебат за Европа трябва да се води, при това на най-високо държавно ниво. Дебат, който да насърчи младите хора да мислят за Европа, да гласуват за Европа'', убедена е вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , подчерта, че е изключително важно какъв ще бъде езикът в кампанията за евроизборите.

,,Няма да са рядкост сценариите, при които в стремежа си да се преборят за място в Европарламента, политическите партии ще ползват кресчендото на популизма, национализма, отричането и омразата'', каза вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , заяви, че съществува риск проевропейските, големите традиционни партии след изборите да загубят своето влияние в европейските институции.

,,Не само езикът е в основата на загубата на доверие. Партиите не можаха да намерят политически отговор на кризата, която вече 10 години предопределя развитието на Стария континент. Разликата между лявото, традиционно консервативното дясно, а даже и центъра бяха достатъчни размити. Когато политиците не намериха достатъчно, за да обяснят своите политики и непопулярни решения, си послужиха с т.нар. „дървен език'', който ги направи далечни, неразбираеми и съмнителни за хората'', изтъкна вицепрезидентът. Този вакуум бе зает от популистки, крайнолеви и крайнодесни настроения.

Основна тема на последвалата оживена дискусия бе излизането на Великобритания от ЕС и последствията от Брекзит за двете страни на Ламанша.

Последвайте канала на

Владимир Василев
145 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини