България празнува 3 март (част 2)

Хиляди старозагорци изминаха днес 3-километровия път-поклон до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", съпровождайки 300-метровия национален флаг в паметно шествие, което тръгна от центъра на града, предвождано от официалните лица и гости на празника.

За пети път на 3 март, Националния празник на България, старозагорци и гостите на града понесоха на ръце трикольора, който беше издигнат на монумента на Самарското знаме - символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град по време на Руско-турската освободителна война.

С празничен камбанен звън и Божествена света литургия в катедралния храм "Свети Николай" започнаха днес тържествата, посветени на 141 години от Освобождението на България. Венци и цветя бяха положени на всички паметни места за Освобождението на Стара Загора - Мавзолей-костница "19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп.Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.

"Трети март е рождената дата на новата българска държава, на българския дух, на нашата национална идентичност. Като гледам толкова много старозагорци, хиляди на брой, които са се събрали да почетат паметта на героите, да отпразнуваме националния празинк, аз съм сигурен, че този дух е жив! Аз съм сигурен, че Стара Загора помни избитите 14 500 старозагорци, помни пожарищата, помни руините, от които днес е издигнат този град. Щом помним, щом пазим паметта си, значи имаме бъдеще. Поклон пред паметта на героите! Поклон пред вас старозагорци, за това че я пазите жива!" - каза в словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Празникът ще продължи и в по-късните часове с тържествена заря-проверка и илюминациии от 19.00 часа на площада пред общината.

С шествие на представителните блокове на учебните заведения, поднасяне на венци пред паметниците на Руския воин и на Освободителите и тържествен ритуал, в Кърджали бе отбелязан 3 март. За да отпразнуват националния празник и да отдадат почит на загиналите за свободата на родината, на всяка една от днешните локации бяха дошли много жители на града.

По традиция, честванията започнаха с поднасяне на цветя пред паметника на Руския воин пред църквата "Св. Георги Победоносец". Ритуалът бе последван от празнично шествие на представителните блокове на учебните заведения по централните градски улици. Шествието, водено от ученическия гвардейски отряд, тръгна от Дома на културата и приключи пред Паметника на освободителите, където се състоя общоградското тържество.

И тази година традицията бе спазена. Кмет, поп, мюфтия и даскал пиха кафе след третомартенския ритуал, като отбелязаха, че това се случва за петнадесета година. Това е знака на нашето по-добро опознване, който няма да се уморя да правя и от който явно имаме нужда, каза кметът Хасан Азис.

Малцина се включиха в протестно шествие под мотото "За по-добър живот" в Кюстендил. Протестът беше организиран в социалните мрежи. Началото му беше обявено от 13.00 часа, на централния площад "Велбъжд" в града.

"Хората са малко, защото ги е страх. Има много хора, които искат да дойдат, но след това не биха се чувствали сигурни. Ако обаче нямаме доверие и не мислим, че нещата ще се променят, по-добре да събираме багажа и да хващаме един от терминалите. Остава едно - евакуация", каза един от организаторите на протеста, Здравко Велинов.

Участниците в протестното шествие преминаха покрай сградите на МВР, Съдебната палата, Областната администрация и Община Кюстендил. Хората спряха за кратко за отдаване на почит към паметта на убития миналия месец 35-годишен мъж, след масовото сбиване в града.

С митинг на централния площад "Жеравица" в Монтана бе отбелязан националния празник 3 март.

Гости на честването бяха областното и общинското ръководство на Монтана, депутати, хиляди граждани. Войници от поделение във Враца издигнаха националното знаме на пилон пред областната управа и преминаха в тържествен марш през площада. Молебен за здраве отслужи протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим.

В приветствието си към гражданите кметът на Монтана Златко Живков припомни хода на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и освобождението на северозападна България. Той изтъкна основната роля на руската армия и включените в нея хора от различни националности за извоюването свободата на България и на българските опълченци. В Монтана пет улици са кръстени на руски генерали и на освобождението, има паметник на генерал Арнолди - освободил с армията си някогашното селище Кутловица /сега Монтана/.

Протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим заяви, че свободата е най-висше човешко право и отдаде почит на загиналите за извоюването й. Антим обяви, че днес има опасност чужди ценности да заменят традиционните български добродетели и да разрушат българското семейство и призова политиците да бъдат бдителни за това.

Тържеството завърши с поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите във войните за национално освобождение на България и с концерт с мелодии от любими български фими.

С молебен за благоденствие на българския народ в храм "Св. Иван Рилски" започна отбелязването на националния празник на Република България в Търговище. В присъствието на стотици граждани на площад "Свобода" се състоя ритуалът за издигане на националния флаг и знамената на Европейския съюз и Общината. Участваха фанфарният оркестър на Първо ОУ "Хр.Ботев" и Духовият оркестър към Община Търговище.

Пред насъбралото се множество кметът Дарин Димитров каза, че "на Трети март честваме възкръсването на българската държавност. Отдаваме почит през хората, които пет век са пазили, градили и предавали националния дух. Нека възпитаваме децата си в любов към Родината и бащиното огнище, за да градим заедно, мъдро и все по-отговорно настоящето и идните дни", призова Димитров.

Петнадесет метров трикольор, носен от ученици, поведе традиционното празнично шествие до Паметника на българо-руската дружба в местността "Боровец". В присъствието на признателни потомци, дошли да сведат глави пред подвига и саможертвата, възпитаници на Първо ОУ "Христо Ботев" изнесоха музикално-поетичната композиция "Пред олтара на свободата".

Поднесени бяха венци и цветя на признателност, а празничният ден ще завърши със заря на централния площад в областния град.

Със заупокойна молитва за загиналите войници в църквата "Свето Вознесение Господне" в Шумен започна отбелязването на Националния празник Трети март в Шумен. След това граждани и представители на институции положиха венци и цветя пред паметните плочи на опълченците от Шуменско, взели участие в Освободителната война.

"Трети март е дата, която докосва ума и сърцето на всеки българин. На този ден се ражда свободата. Трети март е празникът, който ни зарежда с чувството за дълг и любов към родината, ръководили нашите предци в борбите за обединение и национална независимост. Патриотизмът и саможертвата им ни задължават да следваме техните завети, да пазим достойнството си като народ и да предадем на децата си мечтата им за един по-добър и сигурен свят", отбеляза в словото си кмета Любомир Христов, който поздрави шуменци за празника.

Кулминацията на днешния празник в Шумен ще бъде в 18.30 часа на площад "Кристал", където ще се извърши тържествена заря-проверка. В нея ще вземат участие около 100 военнослужещите.

Омуртагчани отбелязаха Националния празник на България - 3-ти март на площад "Независимост". Проявите започнаха с празничен концерт на духовия оркестър при Община Омуртаг и Народно Читалище "Отец Паисий" с диригент Душко Ангелов, съобщиха от общинската управа.

Концертът е бил последван от тържествена церемония по издигане на националното знаме под звуците на националния химн и приветствие от общинското ръководство. Честването е продължило с литературно-музикална програма посветена на 141-та годишнина от Освобождението.

С изпълнения на духовия оркестър и оркестър за народна музика към Любителски фолклорен ансамбъл "Лисец" са завършили празничните прояви в града.

С възстановка от живи картини Разград отбеляза Националния празник - 3 март. Над 60 реконструктури от шуменските сдружения "Жива история" и "Жива сила", регионалния шуменски клон на националното дружество "Традиция", варненския клуб "Миноносец Дръзки" и артисти от Капанския ансамбъл пресъздадоха бойните действия при разградското село Езерче. Битката при селото на 26 юли 1877 г. е първият сблъсък на Източния фронт в Руско-турската война между Русчушкия руски отряд и Източнодунавската османска армия. На площад "Възраждане" в Разград 141 години след освобождението руските войски от XIII армейски корпус, предвождани от княз Александър Дондуков-Корсаков, в ролята на който се превъплати офицера от резерва Христо Драгозов бяха отново посрещнати тържествено от населението с музика и погача. Историческата възстановка възкреси и подписването на Санстефанския мирен договор.

"Днес не сме разделени на чужди и наши, а сме всички заедно - единни, смирени и благодарни пред делото на дедите ни. Днес всички сме един народ, с история и родова памет, с език и национално самосъзнание. Но ние помним и знаем, че нашето настояще и бъдеще следват заветите на Дякона и Ботев, на Раковски и Каравелов", заяви в приветственото си слово след възстановката кметът д-р Валентин Василев. С едноминутно мълчание жителите на града отдадоха почит на загиналите за свободата на България. В знак на признателност пред героите венци и цветя бяха поднесени от представители на областната и общинската администрации, институции, политически партии, училища. Цветя положиха и признателни граждани.

Със ски спускане с носии и национални знамена в Пампорово днес бе отбелязан националният празник. Над 800 скиори участваха в празничното шествие с носии и трибагреника от вр.Снежанка. Тържествата в курорта продължиха с хоро на плаца "Студенец".

Скиорско шествие с български носии по повод 3 март се състоя и на пистата "Картола" край с. Момчиловци.

Стотици пловдивчани и гости на града се изкачиха на Бунарджика /Хълма на освободителите/ за честването на 141-та годишнина от Освобождението на България и на Националния празник.

Днес се навършват 141 години от паметния 3 март 1878г., когато е подписан Санстефанския мирен договор. Този дипломатически документ символизира нашето освобождение, започна словото си ректорът на пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов. Чрез него Българската държава възкръсва след пет вековно небитие, като автономно княжество. В нашето съвремие Националният празник е призван да сплоти българската нация. 3-ти март е символ, както на освобождението, така и на нереализираното българско национално обединение, каза още проф.Козлуджов.

С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите на Хълма на освободителите засвидетелстваха почитта си към загиналите за свободата ни герои и положиха венци и цветя пред първият в страната паметник, издигнат в чест на Освобождението. Тържественото честване на Бунарджика бе предшествано от молебен в катедралния храм "Св.Богородица". Сред официалните гости бяха много представители на местната власт, депутати, духовници, висши военни и общественици.
Честването на Националния празник в Пловдив продължава с панихида за загиналите български опълченци пред паметника на Централните гробища, празничен концерт на Представителният духов оркестър на ВВС и тържествена проверка-заря, от 18.30 часа на площад "Съединение", с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив.

С почетен караул, под звуците на българския химн и издигане на трибагреника, на площад "20-ти юли" в Карлово започна тържественото честване на Националния празник и на 141-та годишнина от Освобождението на България.

Санстефанският мирен договор слага начало на възстановяването на Третата българска държава. "Ние винаги си задаваме въпроса "Даром ли получихме свободата и заслужаваме ли я?". Ако се върнем назад в историята ни, ще си дадем единствения отговор: България изстрада и заслужи своята свобода!, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Пред паметника на ген.Павел Карцов - освободителят на Карлово, бяха положени цветя.

В още четири селища от общината бе тържествено отбелязан Националният празник - в Кърнаре, Столетово и Христо Даново, а в с.Каравелово се състоя възстановка на освобождението, представяща боевете между руската и турска войски.

С вдигане на националния флаг под звуците на химна започна празничната програма по повод Трети март в Исперих, съобщиха от общината. Общоградското тържество се състоя пред паметника на основателя на държавата хан Аспарух, където бе подреден жив трибагреник от деца, облечени в красиви народни носии. Поздрав към исперихчани отправи секретарят на общината Севим Адем. Тържеството уважи и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, който лично поднесе своя поздравителен адрес към жителите на Исперих по повод Националния празник.

Събитието продължи с изпълнение на песента "Хубава си, моя горо" и рецитал, подготвени от ученици от ОУ"Васил Априлов"-Исперих.
Представители на общината, институции и признателни граждани от различни поколения положиха венци и цветя на паметника. Честването завърши с кръшно българско хоро.

В Попово отбелязаха Националния празник - Трети март със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите войници. И тази година много ученици и граждани отдадоха своята почит към загиналите в борбите български и руски опълченци, съобщиха от общинската администрация.

Честванията, посветени на Освобождението на България, са продължили на Руския паметник в Попово - мястото, където са погребани руските войници, загинали в сраженията в околностите на Попово. Слово по случай Националния празник е произнесъл кметът на община Попово Людмил Веселинов.

В памет на загиналите руски войни е отслужена заупокойна молитва от ставрофорен иконом Валентин Лазаров. С едноминутно мълчание присъстващите са почели паметта и подвига на падналите опълченци в битките и сраженията за Освобождението на България. В знак на признателност тържествено са поднесени венци и цветя от ученици и граждани.

Пъстро хоро на централния площад "5 октомври" бе кулминацията на тържеството за Националния празник 3 март в Свиленград, съобщи общинският пресцентър. Стотици жители и гости на града са се събрали днес за празнична програма, посветена на 141 години от Освобождението на България.

Паметни моменти от Освободителната война и началото на Третата българска държава е припомнил д-р Стефан Димитров от Историческия музей. С едноминутно мълчание и панихида е била почетена паметта на героите, пожертвали живота си, за да я има днес България.

Венци и цветя на паметника на загиналите във войните от община Свиленград поднесоха депутати, представители на общината, на политически партии и неправителствени организации, клубове, граждани, уточниха от общината.

В празничната концертна програма са участвали ученици, Духовия оркестър "Костадин Манов", мажоретният състав на Свиленград, Хора на малките, Детски танцов състав "Свиленче" и танцов състав "Илинден". В навечерието на националния празник се е състоял и традиционният турнир по футбол за Купа "3 март". По-рано днес в общинската библиотека е бил представен сборникът "Занаяти и търговия. Социално-икономическо развитие на тракийските земи", научно издание на Историческия музей.

За честванията в Свиленград гостува хорът на космическите гласове "Ваня Монева", който плени публиката в залата на читалище "Просвета 1870" с концерта "С България в сърцето", а утре тематичните събития продължават с турнири по шахмат и бадминтон за Купа "3 март", посочиха още от общината.

Празничният ден в Община Тетевен започна със служба в двора на църквата “Св. Всях Светих”. Пред паметника на загиналите руски войни за свободата на Тетевен, в знак на признателност към героизма и саможертвата на сражавалите се воини, бяха поднесени цветя от: Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, ОбС – Тетевен, училища и институции, политически партии, граждани и др.

Програмата продължи пред сградата на Общината, където тържествено бе издигнато знамето на Република България. Г-н Борис Врабевски произнесе слово по случай празника, като поздрави всички присъстващи:
,,Трети март – тази дата – символ, днес е обгърната в мълчание. Защото в този ден се прави равносметка за цената на истинското освобождение. Пътищата към него останаха белязани със скъпи жертви, с паметници на признателност и слава…Ден на освобождението има, нужна ни е свобода като дух и мисъл, воля и дело, като приложена мъдрост и обречена съдбовност! Честит празник и на многая лета!“

Събитието завърши с прекрасните народни изпълнения на артистите от ,,Академичен ансамбъл Пловдив“.

На празника присъстваха зам.-кметовете на Община Тетевен – Борис Врабевски и Тони Стоев, общински съветници, ученици, учители, граждани и гости на града.

С празнично шествие и военен ритуал по издигане на националното знаме бе отбелязан Трети март в Свищов, съобщиха от пресцентъра на крайдунавската община.

Честванията са започнали в емблематичната за Свищов църква "Света Троица" с благодарствен молебен в чест на Освобождението на България и с шествие до централния площад "Алеко", където за втора поредна година се е състоял военен ритуал по издигане на националното знаме с участието на военослужещи от 55-ти инженерен полк в Белене и духовия оркестър на Военно формирование 28880.

Пред паметника на на свободата е била отслужена панихида и са били положени венци и цветя в знак на благодарност.

"Днес е денят на победата на несломимия български дух, който отказа да се примири с трагичната си съдба и денят, който бляскаво ознаменува началото на нова епоха на самостоятелно политическо, духовно и културно развитие на българската държава", е посочил в словото си кметът Генчо Генчев.

На площад "Свобода" в Павликени стотици са чествали националния празник - Трети март, съобщиха от пресцентъра на общината.

В словото си кметът инж. Емануил Манолов е посочил, че на Трети март българският народ е достигнал своя връх и отново се върнал в историята.

"Мисията на този ден е да ни сплотява и пречиства, на националния ни празник ние осъзнаваме своя дълг на почит към предците, но и своята отговорност за днешния ден и бъдещето на България", е посочил Манолов.

В поклонението са участвали учениците от трите училища в града, общински съветници, представители на политически партии, общественици и културни дейци. Заупокойна молитва за загиналите за свободата на Бъгария е отслужил архимандрит Георгий.

С мотошествие и концерт на сборен духов оркестър в Сливен почетоха 3 март.

Общ камбанен звън на всички православни храмове в Сливен в 12 часа беляза Националния празник в града. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, който днес празнува 80-годишен юбилей, отслужи празнична литургия в катедралния храм "Св. Димитър".

Шествие на над 40 мотоциклета с развети знамена от мотоклуб "Хайдути" следобед премина по улиците на града, като участниците в него поднесоха цветя на паметника на Панайот Хитов. По главната улица на града премина празничен парад на Военен духов оркестър - Сливен. Пред сградата на общината бе изнесе концерт на Сборен духов оркестър с участието на сто изпълнители от Военен духов оркестър при ЦПС - Сливен, Софийски духов оркестър и Духов оркестър при Община Поморие.
В 18.00 часа на пл. "Хаджи Димитър" се състоя официалната церемония по повод Националния празник. "Днешният ден е ден за признателност и смиреност, каза в словото си кметът Стефан Радев. Нашето минало предопределя нашето бъдеще. Историята ни задължава да отстояваме националния идеал за сила и обединение тук и сега."

Денят завърши с празнични илюминации.

Организатори на празничните прояви бяха Община Сливен в партньорство с Център за подготовка на специалисти, Сливенска митрополия, Мотоклуб "Хайдути", Регионален клуб "Хаджи Димитър" при Национално дружество "Традиция".

С тържествено общоградско честване в Банско бе отпразнуван националният празник на България Трети март, съобщи общинският пресцентър. То се състоя пред паметника "Банско помни героите".

"Трети март безспорно връща България в границите на Европа и Санстефанският мирен договор е посрещнат с ликуване от българския народ. Ликува и Банско, каза в словото си кметът на общината Георги Икономов. Но радостта ни е попарена от Берлинския договор, който оставя България страдаща, разпокъсана, наранена, измамена и лишена от това, което и принадлежи по право и за което беше платила с кръвта на своите герои и мъченици."

"Нашият край остава в рамките на Османската империя, припомни кметът. Ще минат дълги години на страдания, пожари, кланета, въстания и героизъм, преди да се върнем в свидното ни Отечество", каза още той и призова да бъдат почетени и героите от Банско, завещали ни частица от своята любов към България и родното място, да бъдем заедно и да градим всеки ден.

Честването е продължило с празнична програма на централния площад в Банско.

Виж още: Ето как България отпразнува 3 март

Коментари

 1. 2019.03.03 | 19:09

  ГРОБ - празнува,народ -по кофи рови и гладува !

 2. 2019.03.03 | 18:52

  Аз съм българче, обичам
  наште планини зелени,
  българин да се наричам,
  срам и мъка е за мене.

  Чакам виза за Канада,
  да работя тамо,
  та семейство да не страда
  в синята измама.


 3. 2019.03.03 | 18:40

  Нека носим йоще срама по челото,
  синила от бича, следи от теглото.
  Тридесет години пак настана мор,
  нека спомен тегне с тез дни на позор,
  нека е трагично името ни, нека,
  нека ЕС и НАТО ни ударят тека.

 4. 2019.03.03 | 18:29

  Браво българи!

 5. 2019.03.03 | 17:07

  Кво празнуват робите да им се начудя заплатите ли по 250 евро или пенсиите по 120 евро

  1. 2019.03.03 | 18:21

   Остави ги брат не се занимавай с прост народ
   все едно като Дон Кихот да се бориш срещу вятърни мелници

  2. 2019.03.03 | 17:29

   Ела комунистически робе до Позитано, ела боклук долен трол да ми направиш бибитка

 6. 2019.03.03 | 16:27

  Хоро ще ми играят,,,мангалите ви трепят като мухи изнасиват ви децата а вие хоро,,,

  1. 2019.03.03 | 16:32

   а теб ти отпарят тролския г*з комунистите на Позитано тротонедко долна

 7. 2019.03.03 | 15:51

  ТЕЗИ ГРАДОВЕ : РАЗГРАД, КЪРЖАЛИ, ШУМЕН, ТЪРГОВИЩЕ, СА ТУРКИ ГРАДОВЕ НАМИРАЩИ СЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, С РЕЯЛНО ЖИВУЩИ БОШИНСТВО ТУРЦИ ТАМ. ПОВЕЧЕ СА ОТ БЪЛГАРИТЕ РЕЯЛНО ЖИВУЩИ В ТИЯ ГРАДОВЕ. ТЕ КАКВО ОСВОБОЖДЕНИЕ ПРАЗНУВАТ!? МАЙ ТОВА Е ОТБИВАНЕ НА НОМЕРА ВЕСЕЛО ДА СТАВА А!!! КАКВО ЛИ СИ ВИКАТ ТУРЦИТЕ СЕГА, СИГОРНО АРКАДАШ ГЯУРУМ БУЛГАРИСТАН ЧОК СЕРСЕМИ.

  1. 2019.03.03 | 16:28

   много добре се погаждат българи и турци, не се "тревожи" трол смотан

  2. 2019.03.03 | 16:20

   ПРАЗНУВАЙТЕ БЪЛГАРИ!!!ТОВА Е НАЙ СВЕТЛАТА ДАТА СЛЕД СЪЗДАВАНЕТО НА БГ 681 Г.МНОГО МЪРШИ ПРЕДАТЕЛИ ЛИЗАЧИ НА ЕВРО И АМЕРИКАНСКИ ЗАДНИЦИ СЕ ОТКАЗАХА ОТ ТАЗИ ДАТА.НО ТАЗИ ДАТА Е НАЙ ИСТИНСКАТА В НАШАТА ИСТОРИЯ.ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ И БРАТСКИЯТ РУСКИ НАРОД !!! НИТО БРЮКСЕЛ ,ЕВРОПА НИТО САЩ НИТО ФРАНЦИЯ СА ДИГНАЛИ РЪКА СРЕЩУ ТУРЦИЯ, РУСИЯ ГО Е НАПРАВИЛА И ТЯ НИ Е ОСВОБОДИЛА СЕГА ДА НЕ НОСИМ ФЕСОФЕ И ДА СМЕ РЯЗАНИ КАРАБИНИ.ДНЕСКА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ТИ ГЛЕДАМ ПО ТВ!!!СРАМ ЗА ВАС БОКЛУЦИ ПРЕДАТЕЛСКИ.ТРЯБВА ЗА БЪДЕТЕ РАЗСТРЕЛЯНИ НА ШИПКА !!!!

 8. 2019.03.03 | 16:00

  Братя Неприятелят ни е обградил отвсякаде следователно път за отстапления няма!!!! И има продалжение но кои го знае

 9. 2019.03.03 | 15:33

  И ВИ ПИТАМ ИМА ЛИ В БЪЛГАРИЯ ТУРСКИ СЕЛА И ГРАДОВЕ? ВИЕ БЪЛГАРИ СЕГАШНИ СТЕ ПОЗОР ИЗМЕНИЦИ И ГЮТЕРЕНИ. ВИЕ НЕ СТЕ НИКАКВИ БЪЛГАРИ. И НЕДЕИТЕ ПОНЕ ДА ОСВЕРНЯВАТЕ ПАМЕТНИЦИ. ТРЯБВА ДА СЕ СРАМУВАТЕ ЗА ПОСЪПКИТЕ СИ А НЕ ДА ПРАЗНУВАТЕ. ГЛУПАВ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА.

 10. 2019.03.03 | 15:27

  Шипка! Шипка! Гръм се чуй.
  Гурко мина планините!
  Радост, чудо беше туй!
  И на Тракия момите
  срещат храбрите борци
  и покриват със венци
  техни глави, коне, пушки...
  И кат стискат им ръце,
  викат от сърце:
  здравствуйте, братушки!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли да има законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни?

Трябва ли да има законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.