Ето как България отпразнува 3 март

Най-северният град на България - Силистра, отпразнува с хилядно шествие 141-годишнината от освобождението на България от турско робство.

Най-многобройни бяха редиците на учениците и децата, водени от представителите на духовната, държавна и местна власти. Венци и цветя на признателност бяха поднесени пред паметниците на Стефан Караджа, Капитан Георги Мамарчев и писателя Лев Толстой, който по време на Кримската война е посетил града като офицер от Руската армия, съобщиха от "Булфото".

Стотици варненци се събраха на Детския кът в Морската градина да празнуват 141 години от Освобождението на България.

В последните години се наложи традицията езерцето, което през зимата е сухо да се превръща в сцена на изпълнители и самодейни състави. Не липсва скарата и бирата, но повечето хора идват за да се насладят на изпълненията на ученически състави и да съпреживеят празника с народните традиции.

С церемония по издигане на националния трибагреник на централния площад "Севтополис" в Казанлък бе отбелязана 141-та годишнина от Освобождението на България от турско робство, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Почетният караул на представителна рота на 61 Стрямска механизирана бригада бе приет от командира на бригадата бриг. генерал Пламен Йорданов. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Казанлъшка духовна околия Отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници.

Ученици на СУ"Екзарх Антим I" изпълниха литературно - музикална композиция, посветена на националния празник Трети март. На официалната церемония по издигане на националния флаг на Република България в центъра на Казанлък присъстваха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на ръководството на Общината, на Общински съвет - Казанлък, културни институти, родолюбиви ученици и граждани.

Днес е ден на преклонение, на смирение, на помирение и най-вече - на обединение. Това каза в празничното си приветствие към благоевградчани и гостите на града кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, събрали се на общоградско тържество на пл. "Македония" по случай националния празник Трети март.

Това по думите на кмета е и ден за размисъл, за въпроси. "Нека всеки от нас си зададе въпроса: "А какво направих аз за България?". И да си отговори честно пред себе си. Това е нашата отговорност, която носим за следващите поколения", подчерта Атанас Камбитов.

По традиция проявите, организирани и на днешния Трети март от общината в Благоевград по случай националния празник и 141 години от Освобождението на България от турско робство, започна с панихида за загиналите и полагане на цветя на паметния знак на руския офицер майор Иван Павлович Орлински в двора на храма "Въведение Богородично".

По-късно бяха положени цветя и на паметния знак на мястото, където преди 141 години е посрещнат руският боен отряд на майор Орлински, освободил тогавашия град Горна Джумая /дн. Благоевград/. От тук тръгна единият от двата лъча на празнично шествие, което събра участниците в общоградското тържество по случай националния празник на площад "Македония". Тук с военен ритуал бе издигнат националният флаг и прозвуча химнът на България. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници отслужиха молебен за благоденствие на българския народ. В памет на загиналите за свободата с тържествен ритуал ръководители на общината и на областта, представители на политически и обществени организации положиха венци и цветя пред монумента на легендарния воевода Гоце Делчев.

В празничния ден благоевградският ансамбъл "Пирин" и млади таланти от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград разкриха чрез музиката, песните и танците си красотата на българския фолклор, напомняйки, че традициите са живи, съхраняват се и се предават от поколение на поколение. Прозвучаха и вечни творби за свободата и загиналите за нея, писани от класици на българската литература.

Радомирци поднесоха цветя и венци пред паметника на Никола Корчев. Последният знаменосец на Самарското знаме е родом от радомирското село Долна Диканя. В радомирското поделение от 1 септември 1878 г. до 1881 г.е било съхранявано Самарското знаме, пред което княз Александър Батенберг е идвал два пъти да се поклони. На 20 юли 1880 г. князът донесъл сребърна скоба, изработена от жителите на град Самара. С нея той лично скрепил счупената дръжка на светинята в боевете при Стара Загора.

Тогава князът обявил и указа си, с който името на командира на Трета знаменосна дружина подп. Павел Калитин било записано за вечни времена в Първа рота на радомирската дружина.

По време на Руско-турската Освободителна войната в българското опълчение са постъпили 25 мъже от Радомирско. Те се сражавали храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, като трима от тях геройски загинали.
Тържествено шествие премина през центъра на града до площад "Свобода". На тържеството присъстваха потомци на Никола Корчев. Кметът на общината Пламен Алексиев поздрави жителите и гостите на празника.

В Плевен бяха почетени 141 години от Освобождението на България с тържествен ритуал пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" на площад "Възраждане" от хилядно множество.

Командирът на Плевенския гарнизон полк.Николай Бешев прие почетна армейска рота. Редом с нея на пост бяха ученически гвардейски отряд, ученически гвардейски оркестър, клуб "Млади възрожденци". С изпълнение на химна бе издигнато националното знаме.

Панихида за почитане паметта на руския император Александър Втори и хилядите загинали за свободата и независимостта на България отслужи Плевенския митрополит Игнатий, в съслужение със свещеници от местните храмове. Слова произнесоха кметът Георг Спартански и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Венци и цветя на признателност бяха положени пред мавзолея от името на депутати от Европейския парламент, народни представители, дипломатически мисии, държавни и общински власти, организации, граждани. С едноминутно мълчание и свеждане на глави пред мавзолея и Вечния огън присъстващите отдадоха почит на загиналите. Прозвуча химнът в изпълнение на Общински духов оркестър. В театър "Иван Радоев" общината организира празничен концерт.

През целия ден Плевенската панорама и останалите музеи приемат гости с безплатен вход. Празникът в Плевен продължава на площада, а след 16.30 часа - в Скобелев парк-музей, пред Панорамата.

Ликът на Паисий Хилендарски, пробудил народа за национално възраждане с "История славянобългарска", поведе празничното шествие за Трети март в Добрич. Колоната увлече деца и възрастни под наслова "Първите" и с портретите на Неофит Бозвели,

Васил Априлов, Петър Берон, Раковски, Левски, Ботев и други просветители, църковни деятели и водачи на национално-освободителното движение. Ученици развяха националния трикольор и копие на Самарското знаме.

Шествието тръгна от храма "Свети Георги", където бе отслужена панихида за загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет. На мемориалния комплекс "Хан Аспарух", където се събра множеството, почетен караул на Военноморските сили отдаде почести на героите, жертвали живота си за свободата на Отечеството. Честит национален празник, българи, се обърна кметът на Добрич Йордан Йорданов към гражданите и призова всеки да се взре в своята съкровена истина за петте века в робство, за да пребъде в паметта Трети март.

С тържествен ритуал в мемориалния комплекс бяха издигнати българският трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич. Представители на местната власт, на Военноморските сили, областната управа, депутати, обществени организации, граждани положиха венци и цветя на паметника.

Тържествено шествие на деца, ученици, граждани, носещи в ръце 25-метров български трибагреник и водени от кмета на общината Калин Каменов, премина днес по улиците на Враца в началото на честването на националния празник.
Официалното отбелязване на 141-годишнина от Освожбдението на България и на националния празник на страната продължи на площад "Христо Ботев", докъдето стигна шествието. Почетен караул от военно формирование 54 990 издигна националния флаг с церемония пред паметника на Войводата.

"Днес не са нужни високопарни думи, нужно е да помълчим, да отдадем почит пред онези, които отдадоха живота си на нашата свобода и гордо да развеем трибагреника", каза в словото си за празника кметът Калин Каменов. Припомняйки ентусиазма, надеждата, единението и родолюбието от онези дни преди 141 години, той заяви, че тях трябва да предадем на децата си, както и посланието, че всеки е голям, колкото са големи мечтите му.

Благодарствен молебен и водосвет отслужи Врачанският митрополит Григорий. В архиерейското си слово за празника той посочи, че днес трябва да си спомним за всички военни и опълченци, положили живота си по бойните полета на Освободителната война, както и за всички онези възрожденци, които през столетията на робство всеотдайно и неотстъпно са проправяли пътя към свободата на Отечеството. Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя на признателност. Официалната церемония завърши с тържествен марш на Почетния караул на врачанския военен гарнизон.

Празничният ден във Враца завърши с традиционното "Дунавско хоро" на централния площад и концерт.

Русенци отбелязаха Националния празник на България - Трети март, пред Паметника на Свободата в крайдунавския град.

"В битието на всеки народ и всяка нация има дати, които обръщат страницата на историята му и слагат ново начало за неговото развитие. Обикновено това са датите, свързани с държавността. Нейното наличие е от изключително значение и за развитието на духовността, културата и вярата", каза в словото си заместник-областният управител на Русе Валентин Колев.

Русенският митрополит Наум отслужи заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В церемонията участваха Почетната рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

В края на тържеството институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред Паметника на Свободата.

Историческа възстановка, проведена по повод Националния празник събра стотици жители и гости на централния площад във Видин. Български и румънски представители на патриотични клубове участваха в съвместна възстановка за Освобождението на Видин, която се изигра на площад "Бдинци" пред Стамбол капия.

Със заупокойна молитва пред паметника на загиналите румънски воини за Освобождението на България от османско владичество във Видин започнаха днес проявите, посветени на Националния празник 3-ти март. Заупокойната молитва се проведе пред паметника на загиналите румънски воини в село Иново, пред който положиха венци и цветя представители на държавни и общински институции от Видин, кметът на Калафат, Румъния Лучиан Чобану, румънски дипломати.

Официални лица и гости се включиха в празнично шествие от музей "Конака" до централния площад "Бдинци", където се състоя официална церемония. "Датата 3-ти март показва, че усилията ни не са отишли напразно. След нея България прави своите стъпки за утвърждаването ни като суверенна държава, за да изминем своя път до настоящото време, когато страната ни е редом с другите европейски държави", каза в словото си пред видинчани кметът на града Огнян Ценков.

Празникът продължи с историческа възстановка и поднасяне на венци и цветя на паметника на опълченците от Видинския край. По повод 3 март Регионалният исторически музей обяви вход свободен за музей "Конака" и замъка "Баба Вида". Сред присъствалите на тържествата във Видин бяха кметът Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, народните представители Владимир Тошев, Росен Живков и Цветан Топчиев, кметът на Калафат Лучиан Чобану, представители на политически партии и патриотични организации.

Коментари

 1. 2019.03.03 | 15:22

  МИ ДА ВИ ПИТАМ ТОГАВА БРАТЯ БЪЛГАРИ СЕГА ПОТ КОЕ РОБСТВО НЕЛИГАТИМНО СТЕ? КО МАЙ СТЕ НА ЗАПАДНЯШКОТО И ПОЛИТИЧЕСКО СТАТУКВО? И ЗАЩО СЕ ГЪЗИТЕ И КЛАНЯТЕ ОЩЕ ПРЕД ТУРЦИТЕ?

 2. 2019.03.03 | 15:16

  Само Локо

 3. 2019.03.03 | 15:14

  Viva Bulgaria, fuck russia!

 4. 2019.03.03 | 14:10

  Смърт на тираните, затвор за седесарските бандити - агентура на ЦРУ.

 5. 2019.03.03 | 13:30

  Паметниците на руските окупатори, разкъсали България именно на Санстефанския договор, трябва да изчезнат от пределите на независима България. Да живее Брест-Литовска България от 3-ти март 1918г. - когато Русия подписва унизителен договор за победена от Царство България!

  1. 2019.03.03 | 14:01

   Е МОДЕРАТОРА.ДОЛНИ МЪРШИ ПРОДАЖНИ.

 6. 2019.03.03 | 13:43

  А аз сял ден ядав кибабчита, играв кючеци и фъргав гюбеци.

 1. 1

Напиши коментар

Избори

още

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Знаете ли как да подготвите автомобила си за дълъг път?

Знаете ли как да подготвите автомобила си за дълъг път?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.