Кметът на Перник поведе празнично шествие за отбелязване на 141-вата годишнина от Освобождението на България

  • 03 март 2019 13:01

  • 452
  • 2
Кметът на Перник поведе празнично шествие за отбелязване на 141-вата годишнина от Освобождението на България
© Община Перник

С тържествено честване Перник отбеляза Националния празник на Република България. По традиция денят започна с шествие, поведено от кмета на Община Перник Вяра Церовска, от пл. „Св. Иван Рилски“ до Двореца на културата. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

За да засвидетелстват признателност към борците за свободата ни, церемонията уважиха народните представители, председателят на Общинския съвет, общински съветници и граждани.

Под звуците на химна на Република България беше издигнат националният флаг, а всички присъстващи с едноминутно мълчание сведоха глави в знак на преклонение пред подвига на героите, отдали живота си за свободата на България.

"В историята на България има една дата, която е символ на Свободата - Трети март. Преди 141 години България възкръсва, народът ни извоюва Освобождението си от турско робство. Трети март е празникът, който ни възвисява със спомена за дълг и патриотизъм, водили смело нашите предци в борбите за национално освобождение и обединение. Трънливият път до 3 март минава през революционните комитети на Левски и пробуждането на българския дух, съзрява в саможертвата на априлци, изкачва стръмните гори и планини от хайдушките копнения до Ботевия връх Вола", заяви кметът Церовска.

Тя отбеляза че в историята няма друга такава дата, която да вплита в едно родолюбието, възторга и преклонението пред нашите освободители и народите, дали жертва пред олтара на българската свобода.

"Нека сведем глава и се поклоним пред апостолите на свободата, да си спомним за книжовниците и будителите. Нека предадем на децата си един свят завет - да тачат, пазят и обичат Отечеството си, да градят с разум и сърце, отговорно и вдъхновено своя по-добър и красив свят, за да бъде в сигурни ръце бъдещето на България. Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!", призова кметът на Перник.
Слово за празника произнесе и областният управител на област Перник Ирена Соколова.

"На днешния ден преди 141 години страната ни пое по пътя на своята жадувана свобода. Тя възкръсна и се възроди след векове на изпитания, поголовни унищожения, неуспешни опити за заличаване и изтриване на националната ни памет, идентичност и самосъзнание. Вярата и борбата на книжовниците, будителите и революционерите, съхранили духовната ни и материална култура, бе спасителната сила за каузата на пробуждането и обединението на народа ни", заяви Соколова.

Изпълненията на Духовия оркестър и на танцовия състав при общински комплекс „Дворец на културата” създадоха още повече празнично настроение, а на края по традиция всички се хванаха на кръшно хоро пред културната институция.

(Снимка: Община Перник)

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
452 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2019.03.03 | 13:31

1

Паметниците на руските окупатори, разкъсали България именно на Санстефанския договор, трябва да изчезнат от пределите на независима България. Да живее Брест-Литовска България от 3-ти март 1918г. - когато Русия подписва унизителен договор за победена от Царство България!

ПЕДАЛ-ГЮРО

2019.03.03 | 14:00

2

Е МОДЕРАТОРА. МЪРШИ ДОЛНИ ПРОДАЖНИ.

Добави коментар

Водещи новини