Военнослужещи от Българската армия ще участват в честванията на 141 години от Освобождението на България на връх Шипка

  • 02 март 2019 11:15

  • 471
  • 0
Военнослужещи от Българската армия ще участват в честванията на 141 години от Освобождението на България на връх Шипка
© Pixabay (архив)

Военнослужещи от Българската армия ще участват в честванията на Националния празник – Трети март, и ще се включат в обществените прояви в знак на преклонение пред паметта на загиналите за Освобождението и националното обединение на България в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. В тържественото отбелязване на празника, което ще се състои пред Паметника на Свободата на връх Шипка, ще участват военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. На ритуала ще присъства министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

В София честването на Националния празник на Република България ще започне в 11.00 часа с церемония по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин. На нея ще присъстват началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще участват представителни подразделения на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат произведени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, разположена в Княжевската градина в столицата.

По повод Националния празник в 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Тържествената проверка (заря) в чест на 141-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 часа на площад „Народно събрание“. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк.

Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Валентин Кръстев – началник на щаба на Съвместното командване на силите.

Националният военноисторически музей ще отбележи Трети март с Ден на отворени врати и специален показ на експонати – символ на извоюваната свобода. По традиция в празничния ден Музеят ще работи от 10.00 часа до 17.00 часа с вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини