Плевен е сред общините, които отделят най-много средства за култура

  • 01 март 2019 17:17

  • 199
  • 0
Плевен е сред общините, които отделят най-много средства за култура
© Булфото

Плевен е сред общините у нас, които отделят най-много средства от местния бюджет за сферата на културата. Това заяви днес председателят на Общинския съвет /ОбС/ Мартин Митев в коментар на решенията от февруарската сесия.

Той припомни, че отделят много средства като дял от издръжката на водещите професионални културни институти - Плевенската филхармония, Драматично-кукления театър "Иван Радоев", Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев".

На поредната си сесия ОбС намали парите за Културен календар, но за него са част от разходите за култура в общината, коментира Митев. По думите му общинските съветници са гласували по лично убеждение, а не спазвайки политическо решение за финансиране на втори фестивал на духовите оркестри с до 18 000 лева и са отказали финансиране с до 50 000 лева на втори симпозиум по скулптура.

Идеята за включване на симпозиума в календара била на Постоянната общинска комисия по култура, но при условие да се промени статутът му. След дебати предложението било отхвърлено. Съветниците приели другото предложение на същата комисия - да се финансира биг-бенд фест "От бай Дико до Тико, Тико...".

При дискусията на сесията имало изказвания, че тази проява "се радва на голям интерес и одобрение от страна на плевенчани и гостите на града".

Последвайте канала на

Novini.bg
199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини