Аврамова: В Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево ще бъдат вложени 99 млн. лв. за модернизация на ВиК мрежата

  • 26 февруари 2019 19:55

  • 617
  • 1
Аврамова: В Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево ще бъдат вложени 99 млн. лв. за модернизация на ВиК мрежата
© МРРБ

В Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево ще бъдат вложени 99 млн. лв. за модернизация на ВиК мрежата. Средствата са по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. ВиК дружеството подготвя формуляра си за кандидатстване, който ще бъде подаден в МОСВ. Това каза днес в Стара Загора министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Там тя участва в дискусията „Европа в нашия дом“.

Министърът подчерта значението на европейската солидарност за подобряване на водната, пътната, образователната и социалната инфраструктура в страната. Благодарение на нея у нас се реализират големи проекти, които променят живота на хората в цели региони на страната. Такъв проект е изграждането на АМ “Тракия“, което се отрази благотворно на цяла Южна България, включително на старозагорска област.

В момента с европейски средства се строи АМ „Струма“. От магистралата са готови 69 км, сега предстои изграждане на най-тежкия участък – през Кресненското дефиле. Безвъзмездната финансова помощ, която страната ни ще получи от ЕС за строителството на участъците от Благоевград до Сандански, възлиза на близо 1,2 млрд. лв. През миналия програмен период с европейски средства в размер на 538 млн. лв. бе финансирано строителството на отсечките от магистралата от Долна Диканя до Благоевград и от Сандански до Кулата.

В подобряване на пътната мрежа се влагат значителни средства и от държавния бюджет. АМ „Хемус“ е приоритет на правителството, защото ще даде тласък за икономическото развитие не Северна България. С национално финансиране ще се изгражда и пътят Видин - Ботевград, с който са свързани надеждите за възраждане на Северозападна България. 

Паралелно с това в страната се извършва рехабилитация на 517 км републикански пътища, като близо 250 км от тях на стойност 230 млн. лв. се работят по ОПРР 2014-2020. Това са второкласни и третокласни пътища в различни области, които са важни не само за живота на хората по места, но и за всички български граждани.

Министър Аврамова посочи, че на територията на област Стара Загора за подобряване на пътната инфраструктура са инвестирани 11 млн. лв. от бюджета и още 41,7 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. В момента с пари по ОПРР се модернизират 30 км от второкласния път Стара Загора - Раднево, който свързва двете общини с магистрала „Тракия“. Рехабилитира се и второкласният път Чирпан - Симеоновград, който не е ремонтиран от 40 години, но е алтернативен маршрут на автомагистрала „Марица“ и на пътя Поповица – Хасково. Сега се полага нова асфалтова настилка, слагат се ограничителни системи. Така хората ще могат да пътуват бързо, удобно и сигурно. 

През тази година ще се проведат всички необходими процедури за актуализация на техническия проект за разширяване на пътя от АМ „Тракия“ до Стара Загора, който е от преди 12 години и предвижда изграждане на две допълнителни ленти. Така новият проект ще отговаря на всички съвременни изисквания за пътно проектиране, а и ще е ясна цялата стойност. Извършват се и всички административни дейности, свързани с изграждането на тунела под Шипка, който е сред приоритетите на правителството. Изготвен е разширен идеен проект за съоръжението, което ще бъде с две ленти за движение и аварийна галерия. Индикативната стойност е около 520 млн. лв. Има два варианта за строителството му.

Единият е чрез публично-частно партньорство или концесия, а другият е да се финансира със средства от бюджета. „Все още нямаме одобрен вариант, преговорите продължават, като имаме и заявен интерес за концесия на тунела и магистралата Русе-Велико Търново от китайска компания“, посочи Аврамова. В момента се извършва съгласуване на парцеларния план, касаещ изграждането на западния обходен път на Казанлък, който да поеме трафика от южната страна на съоръжението. Със съвместно финансиране между АПИ и община Казанлък ще се ремонтира и надлез „Арсенал“, по който минават 12 000 души, работещи във военно-промишления завод.

С европейски средства се облагородява градската среда, подобрява се транспортът, санират се училища и детски градини в област Стара Загора, коментира още министърът. По ОПРР 2014-2020 са сключени 22 договора за общо 119 млн. лв. на територията на областта. Първият завършен обект е реконструираната Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Община Гълъбово, където днес учениците получават своите професионални умения в приятна и комфортна среда. В Стара Загора се модернизира и градският транспорт.

Предвижда се въвеждане на автоматизирана система за таксуване, което е удобство за гражданите. Проектът включва и купуване на нови превозни средства. Нови автобуси ще има и в Казанлък. За удобство на гражданите се въвежда информационна система за градския транспорт, обновяват се 23 спирки. Министър Аврамова призова общините за максимална мобилизация при изпълнение на проектите, които навлизат в решителна фаза.

Желанието е финансирането през новия програмен период да бъде насочено приоритетно към развитието на регионите, така че проектите да не решават проблемите само на една община, а да водят до икономически растеж. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
617 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Aчо Шперца

2019.02.26 | 20:28

1

вложени -> откраднати

Добави коментар

Водещи новини