Увеличава се броят на опасните играчки на българския пазар

  • 26 февруари 2019 10:49

  • 308
  • 0
Увеличава се броят на опасните играчки на българския пазар
© Pixabay

Расте броят на опасните играчки на българския пазар. Данните са на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. В огромното разнообразие на продукти е все по-трудно да разпознаем рисковите за здравето. За 2018 г. близо 40% от всички проверени стоки у нас са били потенциално опасни.

Най-много опасни стоки са без инструкция за употреба или тя не отговаря на изготвената от производителя, или се чупят лесно. Може и да издават звуци, твърде силни за детския слух. Само през миналата година от пазара са изтеглени над 65 вида играчки.

„Много лесно се отделят тези неща от тях – ръчички, крака, това нещо може да причини задушаване, когато се поглъща”, допълни пред bTV Мирослав Йотов от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор

При покупка родителският контрол е задължителен.

Съветите на специалистите са човек да види дали тази играчка има инструкция за употреба на български език и съответните предупредителни текстове и нека все пак да погледне има ли посочен производител и вносител.

Санкциите за търговците нарушители са между 250 и 1000 лева. За производители и вносители глобите са от 5000 до 15 000 лева.

Детски играчки са в топ 3 в списъка на опасните изделия, които са открити и изтеглени от пазара в Европейския съюз за последните години.

Последвайте канала на

Владимир Василев
308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини