Отчитат парното всеки месец

  • 01 март 2012 06:09

  • 713
  • 0
Отчитат парното всеки месец
©

Всеки месец собствениците на апартаменти с парно ще получават реална сметка за използваната топлина. За това обаче ще плащат всеки месец за отчитане на топломерите.

Така сметките за парно ще бъдат по-точни, но и по-високи. Тази промяна може да бъде вкарана в Закона за енергетиката между първо и второ четене от депутати. Ако е необходимо повече време за обсъждане на промените, веднага след приемането на сегашния законопроект ще се предложи нов само за раздел топлоенергетика. Това съобщи Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,, зам.-председател на икономическата комисия към парламента, след вчерашната дискусия между депутати, производители, потребители и фирми за дялово разпределение, пише "Стандарт"

Обсъждат се варианти да се намали цената на уредите за дистанционно отчитане с до 30%, за да могат всички желаещи по-лесно да си ги купят. Това можело да стане с безвъзмездно финансиране от фонд "Козлодуй" и от други програми за енергийна ефективност, смята Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,.

Фирмите за дялово разпределение ще бъдат задължени всеки месец да ходят и да отчитат уредите. Дори потребителите в даден блок да останат на досегашните уреди, при които трябва да се влиза в дома, за да се видят показанията. Така пък работещите хора ще трябва всеки месец да си взимат отпуска, за да чакат инкасаторите. Освен това абонатите ще си плащат допълнителните такси за ежемесечното посещение до дома им. В новия проект ще се запишат и конкретни правила как да се наказват крадците на парно, което ще бъде включено и в Наказателния кодекс. В момента има определение за кражба на топлинна енергия и на електроенергия, но само ако тя е преди тръбите на абонатната станция или от мрежата преди електромера. Т.е. не може да се влезе в затвора за незаконен радиатор. Етажната собственост да решава процента за сградна инсталация, вместо както досега той е фиксиран на 40%, гласи друго предложение. Трябва да се приеме по-ясна формула за образуване на сметката за парно така, че потребителят, виждайки показанията на разпределителя и нанасяйки цифрите в сайта на съответната фирма за дялово разпределение да може да получи колко ще му бъде сметката, смятат депутати. Високите сметки са заради поскъпването на парното, казаха народните представители. За две години парното е скочило с 33%. Основен фактор за това е цената на природният газ.

Етажната собственост да сключи договори с фирмите или с топлофикация, ако тя предоставя топлинно счетоводство, е друго предложение, което се обсъжда. Така домоуправителите в блока ще трябва да гонят съседите си, които не си плащат сметките. Освен това домоуправителите ще трябва да обясняват на комшиите си защо са им високи сметките. Така на практика фирмите за топлинно счетоводство и топлофикация искат да прехвърлят отговорностите си на блока, коментираха депутати. Има идея блоковете в София да могат да избират доставчик и производител на енергия според цената, която предлага. Например да могат да избират от ТЕЦ "Земляне", ТЕЦ "София-изток" или ТЕЦ "София".

Последвайте канала на

Десислава Станева
713 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини