Иван Нейков: ТЕЛК решението е златно ключе, което отключва много врати с привилегии

  • 20 февруари 2019 08:07

  • 1906
  • 2
Иван Нейков: ТЕЛК решението е златно ключе, което отключва много врати с привилегии
© Кадър - БТВ

Получаването на ТЕЛК решение е златно ключе, което отключва много врати с привилегии, които следват от документа.

Това каза в сутрешния блок на БТВ бившият социален министър Иван Нейков, който коментира последната разкрита схема за получаването на фалшиви решения. Близо 1,7 милиона лева бяха открити у задържаните медици във Варна. Арестувани са петима лекари и сириец с български паспорт. Между 1200 и 2000 лева е струвало на здрави пациенти да бъде издадено ТЕЛК решение за инвалидност. 

По думите на Нейков 2000 лева за този "сакрален документ” всъщност е добра инвестиция, защото се отключва вратата на НОИ за инвалидна пенсия и тази за много общински услуги. „Това е система, при която от момента, в който получиш документа, започваш да получаваш облаги от обществото под различна форма. Мога да дам пример - с фалшив ТЕЛК си купуваш паркомясто. Не искам сега обаче от думите ми да излезе, че трябва да се премахнат привилегиите на наоистина нуждаещите се хора”, допълни Иван Нейков.

Според него слабото звено е, че няма създадени инструменти, които да контролират системата. По думите му трябва задължително всеки да има електронно досие, а след това е нужен контрол по цялата верига. „Говорим за проблем, който съществува от години и най-странното е, че има решение, но ние не се приближаваме до него. Трябва промяна на контрола и промяна на инструментите, с които човек стига до това решение. Технологиите вече са толкова напред, че няма никаква пречка да имаме истински здравни досиета”, заяви бившият социален министър.

„Има модел и той е на Световната здравна организация. Ползва се в ЕС, а ние стоим и искаме да открием топлата вода. Всичко е пред нас, просто трябва политическа воля, за да се реши проблемът”, смята Иван Нейков.

Последвайте канала на

1906 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българофил

2019.02.20 | 23:35

2

Този дърт изкукал п. дерас не е в час, че това което рецитира тук се отнася за тези случаи
50%-90% и над 90%!!!Всичко друго е бла.. Бла...
блааа!!! Бивш министър, политик и баламурник, а сега ръководи някакъв измислен балкански институт!!!

123

2019.02.20 | 08:35

1

Златно е за лекарите. Ако те нямат финансова изгода, няма да ги има фалшивите ТЕЛКове.

Добави коментар

Водещи новини