Пенсионерка дари всичките си спестявания за паметник на Левски

  • 19 февруари 2019 11:32

  • 890
  • 2
Пенсионерка дари всичките си спестявания за паметник на Левски
© БТВ

Пенсионерка дари спестяванията си за паметник на Васил Левски в Мездра. Възрастната жена превръща мечтата на живота си в реалност, като дава 10 000 лева за благородното дело.

Това е целият ми съзнателен живот, за 42 години трудов стаж, бях си обещала, че всичко, което имам, го посвещавам за тая кауза. Имала, казват -дала, не е така, много хора имат, но не всеки би дал всичко, сподели Пенка Георгиева, дарител, цитирана от БТВ.

Най-голямото удовлетворение на Пенка е, че пред бюст-паметника на Апостола на свободата днес се покланят много деца. Сега Пенка си е поставила нова задача – да помогне за поставянето на паметна плоча в Мездра на Николай Хайтов, посочил къде е гробът на Левски.

Междувременно църква, свързана с историята на революционните комитети и делото на Левски, тъне в разруха.

На  пет километра от Мездра, в село Долна Кремена, са останките на уникална  каменна средновековна църква. Тук през 1872 г. Апостола е основал един от тайните си революционни комитети.

Нехайството на потомци и институции личи отвсякъде – и от разцепената на две фасада, и от рухналия покрив, през който се показват дървета, и от избелелите образи по стените.

Оцелял през робство и войни, храмът е на път да изчезне в мирно време, поругаван и от търсачи на съкровища. Следите от иманярите личат от многобройните изкопи около храма, в търсене на съкровища са разрушили и зида зад храмовата икона на фасадата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
890 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
швейк

2019.02.19 | 11:55

2

по-добре да ги хвърли през терасата на ало измамници ... поне ще влязат в икономиката

Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2019.02.19 | 11:39

1

Ватенки прости, ще признае ли диктаторска русия, негативната роля на Граф Игнатиев, заради който бе осъден Левски на смърт чрез обесване?!?!?!??!

Добави коментар

Водещи новини