Народното събрание организира Ден на отворените врати

  • 08 февруари 2019 14:53

  • 306
  • 0
Народното събрание организира Ден на отворените врати
© Novini.bg (архив)

По повод 140 години от първото заседание на Учредителното събрание Народното събрание организира на 10-и февруари 2019 г. Ден на отворени врати. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Събитието, което е част от инициативите за отбелязване на годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, ще започне в 10.00 часа. Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на ще посрещне първите посетители. В сградата на парламента гостите ще могат да видят оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция. Сред експонатите е масата, на която депутатите от Учредителното събрание са положили подписите си под текста на Търновската конституция, както и лични вещи на Петко Р. Славейков, първата библия на говорим български език от 1871 г., издадена в Цариград, джобен часовник, калъф за пера, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница.

В Народното събрание гражданите ще имат възможност да разгледат пътуващата експозиция „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“. На 40 пана тя проследява събитията от свикването на Учредителното събрание, неговата дейност и подписването на Търновската конституция, както и промените в нея, до обявяването на Независимостта на България. В рамките на честванията на 140-ата годишнина от Учредителното събрание изложбата ще бъде представена във всички областни градове.

Денят на отворени врати ще продължи до 16.00 часа.

Последвайте канала на

Владимир Василев
306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини