Николай Овчаров: Ларгото беше завършено в срок, за да не загубим 15 млн. лв

Софийското Ларго привлича огромно количество туристи, а битката за него беше неимоверна. Браво на Банов и Рашидов, които се пребориха за него. Това каза в предаването "Още от деня" проф. Николай Овчаров, който е съветник на министъра на културата.

По думите му сроковете за изпълнение на европейските проекти са жестоки и ако този проект не е бил завършен до края на 2015 г, щели да се загубят 15 млн. лв.

Проф. Овчаров заяви, че е бил съветник и на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и на Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за, и на служебния министър Рашко МладеновРашко Младенов Рашко Младенов е служебен министър на културата в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е през 1947, което по думите му показва, че не става въпрос за политически назначения. Той не е работил пряко по проекта за софийското Ларго, но като археолог е имал отношение към него. По времето на Орешарски проектът е бил спрян и до края на 2015 г трябвало на всяка цена да бъде завършен. "За съжаление обаче тогава Министерството на културата приличаше на болница - министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко беше болен от рак и беше в Германия, зам. - министърът Бони Петрунова също, шефът на кабинета Ива Петрони - също. И именно върху Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за легна цялата отговорност да продължи проекта" , разясни проф. Овчаров.

По думите му европроектите са много сложни проекти и много хора, и общини бягат от тях, защото са свързани със срокове. "Ако един проект не бъде изпълнен в срок, се губи. Ако не беше свършен до края, се губят 15 млн. Сроковете за изпълнение на европейските проекти са жестоки - там няма мърдане. Изпълняваш го или връщаш парите", каза проф. Овчаров.

Овчаров заяви, че няма да влиза в спора Йончена - Банов, защото това е съдебен спор, но разказа, че през есента на 2015 г. е имало протестърски акции - 48 човека, по думите му, които, са протестирали и са искали да бъде спрян проекта. "Всички тези неща трябваше да се изпълнят - куполът да се прекрои, да се намали височината на зидовете, което изискваше време. Именно от там настъпиха закъсненията, а срокът беше до края на 2015 г", уточни Овчаров.

"За съжаление поради несъвършенството на закона на обществените поръчки на ЗОП , аз лично за Перперикон ще го кажа - от 4 европейски проекта - три пъти ние сме били практически рекетирани от фирми, по абсолютно законен начин, които обжалват поръчките. Виждал съм го това нещо и съм се борил, но фирмата обжалва до последно. В някои случаи искат пари, но понякога обжалват до последно дори и да не вземат парите", каза още проф. Овчаров.

Коментари

 1. 2019.02.04 | 20:21

  Поредния "защитник" !

  1. 2019.02.05 | 03:24

   Човекът казва истината.На теб кое точно не ти утърва ?

 2. 2019.02.04 | 22:02

  Борисов мълчи което е показано за това че са направили нещо незаконно иначе да ги е защитил публично както става в нормалните държави .

  1. 2019.02.05 | 03:20

   Верно ли бе ? Мнооого си умен ?

 3. 2019.02.04 | 22:37

  Ако спечелят изборите червените боклуци хващам самолета

  1. 2019.02.05 | 03:16

   Това няма как да стане.Споко !

 4. 2019.02.04 | 20:54

  Не сте прави. За малко щяха да построят АЕЦ Белене и Южен поток и сега щяхме да цъфтим и връзваме.

 5. 2019.02.04 | 19:33

  Какво направиха комунистите докато бяха на власт нищо и преватизация

  1. 2019.02.04 | 19:49

   Как какво, спряха всички строежи и най важното откриха ресторант в Виетнам. Това малко ли е?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет