Задават се серия от силни магнитни бури

  • 02 февруари 2019 09:46

  • 4215
  • 1
Задават се серия от силни магнитни бури
© Нова телевизия

Очакват ни серия от магнитни бури. Пикът на изригванията ще е на 1-ви и 2-ри февруари. Това заяви психиатърът Веселин Герев в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

„Магнитните бури рефлектират върху психиката на здравите хора. По време на тези изригвания често се будим през нощта. Сънуваме доста повече и получаваме главоболие, ставаме раздразнителни”, каза още той

По думите му психиката ни е отвикнала на магнитното поле. „Движим се в превозни средства и сме обградени от дебели бетонни стени. Тези фактори намаляват естествения магнитен фон на Земята. И, когато има слънчеви изригвания, ние ги усещаме”, допълни той.

„Количеството на бурите през последните години е ниско. На 31 януари късно вечерта е имало по-сериозно изригване на Слънцето. Скалата за измерване на магнитното поле е от 0 до 9. Смята се, че до 3 полето е спокойно”, коментира доцент Татяна Трифонова от Института по геофизика.

Тя допълни, че магнитното поле на Земята се влияе от процесите, които се случват със Слънцето. На 19 и 20 февруари се очакват нови изригвания. Според доц. Трифонова те не са толкова опасни, но все пак хората с хронични заболявания трябва да бъдат по-внимателни, предаде Нова телевизия.

„Магнитното поле разширява кръвоносните съдове. Особено чувствителни към това са сърцето и мозъкът. От там идват честите проблеми. Хората, които страдат от депресия, получават облекчение от магнитните бури”, каза още психиатърът Веселин Герев.

Радина Лазарова
4215 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
haha

2019.02.02 | 09:50

1

И защо ма..ка му психиатър ще казва кога има магнитни бури?Къде е прословутия БАН?

Добави коментар

Водещи новини