Димитър Маргаритов: В ЕС правилата при онлайн търговията са на много високо ниво

  • 31 януари 2019 08:09

  • 272
  • 0
Димитър Маргаритов:  В ЕС правилата при онлайн търговията са на много високо ниво
© Pixabay

Kитaй може и да не бъде част oт пpeгoвopитe зa ycтaнoвявaнe нa нoви глoбaлни пpaвилa зa yпpaвлeниe нa пaзapa зa eлeĸтpoннa тъpгoвия. Няколко страни, сред които и САЩ, ce пpoтивoпocтaвят нa Πeĸин дa oгpaничaт aмбициятa нa плaнa. Πpeгoвopитe, ĸoитo започнаха нa Cвeтoвния иĸoнoмичecĸи фopyм в Дaвoc, цeлят cъздaвaнeтo нa ocнoвeн мeждyнapoдeн peжим зa мoдepнa тъpгoвия, нaмaлявaнe нa тpaнcгpaничнитe пpeчĸи пpeд eлeĸтpoннaтa тъpгoвия и нaмaлявaнe нa paзxoдитe.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията за защита на потребителите у нас Димитър Маргаритов одобри намерението за такъв регламент, който по думите му ще даде повече сигурност за потребителите, чиято липса сега е основен проблем.

"Това, което липсва и е идеята на СТО и ЕС да обединят усилията си, е да се гарантира на потребителите, че от където и да пазаруват, те ще имат еднаква сигурност, че няма парите им да отидат на вятъра, че ще могат да се възползват от правото си на отказ в определен срок, че ще имат допълнителна сигурност за това кой стои насреща и до колко офертите, които се предлагат, отговарят на истината", каза Маргаритов.

Председателят на КЗП обясни, че у нас и в Европейския съюз правилата при онлайн търговията са на много високо ниво, но не така стоят нещата, когато става въпрос за търговци от страни извън ЕС.

Според Димитър Маргаритов един такъв регламент би бил полезен, но зависи кои страни ще се включат в него.

"Тези неща почват с принципни разговори, трудно може да се говори за някакви конкретни срокове", допълни още той и подчерта, че може да се очаква, че в едно такова споразумение, което би било на принципа на конвенциите, би се приело от страните, които искат на територията им да има ясни правила при търговията.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини