Еврокомисар: Българските власти реагираха бързо при събитията в Катуница

  • 27 февруари 2012 18:38

  • 612
  • 0
Еврокомисар: Българските власти реагираха бързо при събитията в Катуница
© Булфото

Има предразсъдъци в обществото против ромите и това се използва от екстремистки групи в пропагандата им срещу ромското население. Необходими са по-убедителни действия, за да бъдат предпазени ромите от този тип говор на омразата.

Това каза европейският комисар по правата на човека на Съвета на Европа Томас Хамарберг пред БНР.

По думите му, сериозен проблем са жилищните условия, където е необходимо нещата да се подобрят. "Ромските деца представляват и голям брой от децата в институции и това също е сигнал, че нещо не е наред. Виждам, че правителството предприема някакви мерки и се надявам, че те ще са в началото на по-енергична политика за приемането на ромското общество. Наистина има роми, които извършват престъпления, но опитът в много други държави показва, че мараганилизираните групи хора в неизгодно положение, където бедността е голяма има значително присъствие в криминалната статистика. Ромите често са използвани от престъпни босове, които не са само от ромски произход. Най-важното е да не се налагат стереотипи за цялото ромско население, заради действията на отделни негови представители", каза Хамарберг.

По повод на случая "Катуница" той обясни: "По този случай има съдебен процес, който продължава и затова не мисля, че трябва да правим каквито и да е изявления още повече при положение, че не разполагам с цялата информация. Впечатлението ми е, че българските власти реагираха много бързо на случващото се. Смятам, че трябва да изчакаме резултатите от съдебния процес преди да правим изводи".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
612 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини