Художествената галерия в Добрич открива новия изложбен календар с творби на класик

  • 04 януари 2019 14:22

  • 257
  • 0
Художествената галерия в Добрич открива новия изложбен календар с творби на класик
© Pixabay

Художествената галерия в Добрич открива новия изложбен календар с творби на класик, съобщават от културния институт. В творческото пространство на галерията ще оживеят пейзажи от Балчик, Созопол, Андите, Сан Салвадор на Бронка Гюрова /1910-1995 г./, която навлиза в полето на българското изобразително изкуство през 30-те години на миналия век.

Художничката е възпитаничка на професор Димитър Гюдженов в Художествената академия в София и специализира илюстрация в Брюксел, Белгия, припомнят от галерията. Гюрова, която прекарва по-голямата част от живота си в Аржентина, през 1980-а представя ретроспективна изложба в столичната галерия на булевард "Руски",6. Запомнящо се е посещението на Бронка Гюрова и в Добрич през 1994 година. Нейно интервю от това време се пази във видеофонда на галерията, публикувано е в едно от изданията на културния институт и ще бъде част от предстоящата изложба.

Експозицията, която ще бъде открита на 9 януари, представя творби на Бронка Гюрова от Софийската градска художествена галерия, художествената галерия и регионалната библиотека във Варна, както и от фонда на галерията в Добрич и от колекцията на Деяна Алшех - дъщеря на художничката. Сред 55-е творби освен пейзажи са и портрети, допълват от културния институт. Експозицията ще остане в Добрич до 29 януари.

Последвайте канала на

Нора Виткова
257 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини