Българската антарктическа експедиция с повече шампанско за Нова година

  • 31 декември 2018 10:13

  • 359
  • 0
Българската антарктическа експедиция с повече шампанско за Нова година
© Pixabay

За този полярен сезон ни се наложи да отделим повече шампанско, за да спазим традициите на Новогодишния празник. В състава на нашата експедиция има учени от Колумбия, Кипър и Монголия, съобщава от остров Ливингстън проф. Христо Пимпирев - ръководител на 27-та Българска антарктическа експедиция.

Първата тапа от шампанското ще гръмне в 13.00 часа на брега на Южния океан и така ще се отбележи посрещането на Нова година в Монголия. По това време се очаква да пристигне лодка с товар от испанската база, обяви Христо Пимпирев.

Втората наздравица ще бъде в 19.00 часа, когато ще се посрещне Нова година по едно и също време в България и в Кипър. По силата на четвъртвековна ливингстънска традиция това ще стане на Крумов камък - връх над базата, без значение дали времето ще предложи виелици и сковаващ студ, уточнява проф. Пимпирев.

За трети път шампанското ще гръмне в 22.00 часа, когато вдигат наздравици в Колумбия. Докато там в тропическа жега си подаряват жълто бельо за любов и благополучие, хапват 12 гроздови зърна за здраве и късмет, нашите колежки ще тичат по снега около базата с раници на гръб. Това е ритуал на южноамериканците за пътешествия през идващата година, допълва ръководителят на 27-та Българска антарктическа експедиция.

В полунощ идва и антарктическата Нова година. Професорът обещава, че българите от базата няма да забравят испанските си съседи, които ще бъдат поздравени по радиостанцията с химна на остров Ливингстън.

Освен късметите в баницата, вече можем да се похвалим с значими успехи в изпълнението на научната програма. Ще си пожелаем и скорошно приключване на планирания строеж на научна лаборатория, което ще ни позволи да се гордеем освен с научните си постижения и с модерна научна инфраструктура на Ледения континент.

От българското селище в Антарктида желаем на всички наши сънародници в Родината и по света здраве, късмет и много поводи за национална гордост през Новата 2019 година, пожелава в съобщението си проф. Христо Пимпирев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини