13 г. затвор за бивш руски полицай за шпионаж в полза на Норвегия 

  • 11 декември 2018 18:00

  • 803
  • 0
13 г. затвор за бивш руски полицай за шпионаж в полза на Норвегия 
© Getty Images/Guliver (архив)

Бивш руски полицай, обвинен, че е предавал поверителни документи на норвежки шпионин, беше осъден днес от съд в Москва на 13 години затвор, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от Франс прес.

Алексей Житнюк беше осъден за "предателство" след съдебен процес при закрити врата. Той беше обвинен, че е предавал тайни документи за руския военноморски флот на Фруде Берг, норвежки гражданин, арестуван през декември 2017 г. в Москва.

63-годишният Берг, пенсионер, работил преди за норвежка правителствена агенция, занимавала се със споразумението за границата между Норвегия и Русия, е в предварителен арест от задържането си. Делото срещу него не е започнало.

Берг призна, че многократно е помагал на норвежките служби като куриер, но каза, че не е обръщал внимание какви пратки носи.

Задържането му в Русия предизвика напрежение с Норвегия, макар че двете страни, които имат къса сухопътна граница, обикновено са в добросъседски отношения.

През 2017 г. Норвегия обвини Русия в опит за хакерство и шпионаж и раздразни Москва, като позволи разполагането на около 300 американски войници на нейна територия, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини