АБВ: Ще искаме ЕК да се произнесе за държавната помощ, която плащаме на американските централи

  • 09 декември 2018 12:07

  • 944
  • 3
АБВ: Ще искаме ЕК да се произнесе за държавната помощ, която плащаме на американските централи
© Булфото/архив

Ще искаме ЕК да се произнесе за държавната помощ, която ние плащаме на американските централи. Това заяви пред журналисти лидерът на АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в по време на пресконференция в централата на партията.

„Начинът на ценообразуване на ел. енергия е повече от скандален. От него сме потърпевши като граждани и икономика и като общество и държава повече от 10 години“, коментира Петков.

„Имаме 350 млн., които заплащаме над това, което заплащаме на „Марица“ 1 и 140 млн. заплащаме на „Марица“ 3, над това, което получава нашата „Марица“ 2. Това е в най-изчистена форма държавна помощ“, обясни Петков. Според него това е престъпление към обществото и държавата.

„В подписания договор плащаме всички подобрения, които собствениците на 1 и 3 реализират в сферата на околната среда и т.н. Всичките, които нашата „Марица“ 2 си плаща сама и затъва в борчове за сметка на поддръжка на други две мощности“, каза Петков и заяви, че това е неконкурентна среда.

Лидерът на АБВ обърна внимание, че КЕВР е определил, че изкупува мегават час за 54 лв. от АЕЦ „Козлодуй“, а например топлоцентралите получават 173 лв. на мегават час. По думите му тук може да се види каква степен ощетява страната ни неизграждането на АЕЦ „Белене“.

„Ние като европейска партия искаме да запазим възможността Европа да получава газта на най-ниски цени, при най-добри условия“, допълни още Петков.
„Ако искаме да бъдем конкурентоспособни, трябва да си гарантираме електроенергия на ниска цена“, каза още Петков.

„Днес двата реактора, ако не бяха спрени от правителството на Станишев, щяха да бъдат въведени в експлоатация. Когато ни се обясняваше, че ще бъде по-лесно да се направят нови два блока на площадката в Козлодуй, ние казахме простичко - ако идеята е да ги направи „Уестингхаус“, ще фалира и „Уестингхаус“ фалира“, лидерът на АБВ коментира по отношение на АЕЦ „Белене“. По думите му страната ни е потрошила пари, за които е крайно време да се потърси отговорност.

Входирахме сигнал до министъра на енергетиката, в който сме описали скандални факти в сектора. Това са най-фрапиращите случаи в букета от мероприятия, действия и бездействия на институциите, заяви зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева.

Тя разкри, че български фирма без никакъв опит и с 2 лв. уставен капитал печели за газопровод – 22 млн. лв.

„Сами разбирате, че най-малкото буди такива едни въпросителни интереси на какъв конкурентен принцип, на каква конкурентна основа се взимат отговорни решения по изпълнение на огромни проекти, които ги плащаме всички ние“, допълни още Ганчева.

По темата енергетика зам.-председателят на АБВ заяви, че националният интерес се изразява в най-добрите условия, директната доставка на газ през Русия, без посредници, без да сме зависими, без да се оскъпява цената. По думите ѝ трябва за населението и отговорния бизнес да има най-добрите условия.

„Политическото противопоставяне и говорене според нас е несериозно и безотговорно. Най-лошото е, че то не е в наш интерес, в интерес на България, а цената я плащаме всички ние“, допълни още Любомира Ганчева.

Последвайте канала на

Владимир Василев
944 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ИВАН

2018.12.09 | 21:50

3

ПЕТКОВ , ПРЕГЪРНЕТЕ СЕ С ВОЛЕН СИДЕРОВ И СЕ НАДПРЕВАРВАЙТЕ КОЙ Е ПО ГОЛЯМ ДЕМАГОГ ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ. ТОЙ ГОНИ АМЕРИКАНЦИТЕ ОТ ЗЛАТНИТЕ НИ МИНИ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ .

????

2018.12.09 | 14:58

2

Другарю Петков,има ли ПОДПИСАН договор с "американските централи"? КОЙ,КОИ са го ПОДПИСАЛИ? КОЛКО на МЕСЕЦ ПЛАЩАМЕ в момента за "неизграждането на "Белене" и ЗАЩО,другарю Петков?

2018.12.09 | 13:12

1

С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАК ПРИЯТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ САЩ РАЗЧЕКВАТ ТОЗИ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ

Добави коментар

Водещи новини