Планират по-бързо въвеждане на зелен билет в София

  • 06 декември 2018 09:42

  • 654
  • 0
Планират по-бързо въвеждане на зелен билет в София
© Булфото (архив)

Много по-бързото въвеждане на мярката "зелен билет" в дните с мръсен въздух ще бъде обсъдено в Столичния общински съвет (СОС), заяви днес пред БНР Лорита Радева - председателят на екокомисията.

По думите ѝ кметът ще може да предприема мярката, без да се налага да се изчакват два последователни дни със замърсен въздух над нормата.

Ако Националният институт за метеорология  и метеорология обяви жълт код за мъгла или инверсия, или безветрие, или ниско атмосферно налягане, които ще доведат до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката "зелен билет", тоест няма да чакаме, каза Лорита Радева.

Досега изчаквахме четири станции на Изпълнителната агенция по околната среда да покажат над 200 µg/m3 или в два последователни дни по 200 µg/m3 на две станции, обясни тя и призна, че са станали обект на много критики за забавянето.

Лорита Радева заяви, че очаква днес мярката да бъде одобрена на заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в СОС, която оглавява, а след това и от общинския съвет.

Тя припомни, че доклад на Европейската сметна палата, анализиращ състоянието на въздуха в 6 европейски града сочи, че през 2009 г. в София дните с превишаване на нормите са били 171. През 2016 г. в резултат на предприети мерки те са 71. 

Има резултат от това, което се прави, но очакванията са за още и още, и ако може нито един ден такъв (с превишени норми), каза Лорита Радева. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини